Președinția poloneză a UE: Dacă euro se prăbușește, am putea avea război în Europa în 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de finanțe al Poloniei, țara care deține președinția rotativă a consiliului de miniștri UE (1 iulie - 31 decembrie 2011 ) anunță că un nou război ar putea izbucni în Europa, dacă zona euro se va prăbuși.

Comisia Europeană împreună cu Franța și Germania, două dintre cele mai puternice economii ale zonei euro iau măsuri de la o zi la alta pentru a preveni explozia unei crize a monedei unice, în timp ce piețele financiare europene reacționeaza imprevizibil și aidoma deciziilor anunțate de către liderii europeni.

Președintele Nicolas Sarkozy și cancelarul german Angela Merkel au în seara aceasta o conferință telefonică cu premierul grec George Papandreou pentru a discuta despre criza datoriilor.

"Nu ne așteptăm la nicio decizie controversată," nimic nou nu se anunță pe acest front, a spus un oficial al Comisiei Europene astăzi. El a confirmat însă că liderii celor două puternice state ale UE vor lua toți pașii necesari pentru a îndepărta speculațiile privind un posibil faliment al Greciei. "Pot spune că aceste țări vor transmite un mesaj politic foarte puternic menit să pună capăt cacofoniilor".

Jose-Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene a declarat, de asemenea, că speculațiile zilnice asupra zonei euro crează "o cacofonie de critici, de prăbușiri, de vindecări miraculoase," care dizorienteză piețele financiare și cetățenii europeni.

Scenariul cel mai prezent în cele mai recente reacții politice se concentrează pe posibilitatea unui faliment al Greciei, eveniment care ar fi urmat de consecințe grave pentru întreaga zonă euro. "Deciziile luate de statele zonei euro nu sunt suficiente," a adăugat Barroso,"acestea trebuie să fie urmate de implementare imediată".

Statele care s-au angajat în salvarea economiilor supra-îndatorate ar trebui ca acum, mai mult ca niciodată, să-și reafirme sprijinul pe care au decis să-l acorde acestor țări, a spus președintele CE. "Acesta nu ar fi un act de solidaritate față de acele state. Ar fi chiar un act de interes propriu."

"Nu este ușor și noi, în instituțiile europene trebuie să recunoaștem acest lucru. Trebuie ca noi toți să ne aducem aminte de beneficiile pe care moneda unică euro le aduce oamenilor," a mai spus Barroso.

Criza euro ar putea duce la un război în Europa în 10 ani

Ministrul de finanțe polonez Jan Vincent-Rostowski, vorbind miercuri (14 septembrie) în Parlamentul European a spus: "Trebuie să salvăm Europa, cu price preț. Pericolul unui potențial război, în următorii 10 ani, deși acum nu facem planuri pentru următorii 10 ani, este un scenariu la care ar trebui să ne gândim. Dacă cuvântul" zona euro" ar dispărea, dacă ar exploda, atunci există riscul ca UE să nu supraviețuiască. Dacă UE nu va putea să îndure acest șoc, atunci tot proiectul european ar fi în mare pericol, ceea ce ar duce la situația în care, peste câțiva ani buni, vom avea de înfruntat un alt foarte mare pericol. Am folosit aceasta comparatie pentru a arăta politicienilor cu care am vorbit cât de gravă este situația".

Criza din zona euro nu se ameliorează, chiar se înrăutățește și "vedem că este greu să garatăm stabilitatea," a avertizat acesta. "Ne confruntăm cu o provocare în Europa, nu doar economică, dar și politică. Dacă ne uităm la amenințarea care stă deasupra UE și care afectează toate statele UE și nu numai cele din zona euro, este clar că trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a ieși din această criză, acum este momentul, dacă nu acum, atunci când?"

Urmărește aici conferința de presă cu ministrul de finanțe polonez

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite