Președintele Consiliului European propune "disciplină colectivă" pentru zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Statele care împart aceeași monedă trebuie să mențină coerența ansamblului UE prin mai multă disciplină colectivă, mai multă integrare și cooperare," a declarat Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European marți (13 septembrie).

Părerea sa este împărtășită de premierul italian Silvio Berlusconi, care s-a întâlnit cu Van Rompuy astăzi la Bruxelles pentru a discuta despre planul de austeritate al Italiei.

Succesul lui Berlusconi

Van Rompuy l-a felicitat pe Berlusconi, după ce acesta reușit să obțină acordul Senatului privind pachetul său de austeritate, menit să reducă deficitul fiscal cu 48 miliarde de euro și să echilibreze bugrtul ţării până în 2014.

„Italia, dar și zona euro trec printr-o perioadă foarte dificilă și trebuie să fim hotărâți și să avem curaj când luăm o decizie," a spus Van Rompuy. „Adoptarea pachetului de austeritate este important pentru întreaga zonă euro, iar implementarea sa este acum primordială," a adăugat acesta.

Comentatorii politici consideră însă că laudele ar trebui îndreptate spre alți jucători politici din Italia. „Este tot mai clar faptul că direcția politică a Italiei este stabilită mai mult de către Mario Draghi, guvernatorul Bănci Italiei, care va prelua în noiembrie (2011) preşedinţia BCE în noiembrie, şi de către Giorgio Napolitano, președintele care își întinde peste limită puterile sale constituționale," scrie Financial Times (FT).

Creșterea impozitelor nu este practica obișnuită a unui premier precum Berlusconi, iar înainte de a câștiga votul de încredere al Senatului pentru pachetul de austeritate, acesta a trebuit modificat și înăsprit pentru a corespunde cerințelor Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene (BCE).

Ce conține pachetul de austeritate al Italiei

Măsurile de austeritate presupun creșterea TVA-ului cu un punct procentual, la 21%, ceea ce, potrivit analiștilor, ar putea economisi Italiei aproape 5 miliarde de euro pe an.

„Impunerea unei taxe de 3% pe veniturile de peste 500,000 de euro este în mare parte simbolică, cu toate acestea," scrie FT.

Conform ministrului de finanțe al Italiei, Giulio Tremonti, numai 4,437 italienii au declarat o astfel de sumă în declaraţiile lor recente.

"Berlusconi, privind cu speranță viitorul său electoral, a anulat o propunere anterioară care ar ar fi impus o creștere de 5% a impozitului pe veniturile de peste 90,000 de euro," mai scrie FT .

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite