Presa europeană despre „Ziua EURO”: „Mai puţin de 60 de ore pentru o soluţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uniunea amână luarea deciziilor importante pentru ca Agela Merkel să-şi asigure sprijinul în Parlamentul de la Berlin
Uniunea amână luarea deciziilor importante pentru ca Agela Merkel să-şi asigure sprijinul în Parlamentul de la Berlin

Liderii tuturor statelor UE se întâlnesc din nou, miercuri, la Bruxelles, într-o a doua rundă de discuţii de la care se aşteaptă un răspuns credibil la criza datoriilor. Se aşteaptă o detaliere a celor cinci puncte ale planului anticriză schiţat la Consiliul de duminică. Dar tensiunile între marii actori ai jocului european sunt uriaşe. Iată cum surprind această realitate publicaţile din marile capitale europene.

,,Europa mai are mai puţin de 60 de ore ca să mai poată salva euro", titrează cotidianul „Die Welt". Publicaţia atrage atenţia că până la deschiderea burselor asiatice, Europa trebuie să ajungă la un numitor comun în privinţa planului de salvare a zonei. „Aşa cum era de aşteptat, summitul de duminică s-a finalizat fără rezultate deosebite", mai scrie cotidianul.

Politicieni, curaj! Pe bănci!

„Nu lăsaţi băncile să vă scape", recomandă revista ,,Der Spiegel", în ediţia online. Îndemnul este adresat liderilor politici. „În problema salvării Greciei, băncile negociază de pe poziţii forte. Însă fără o mână de ajutor din partea statelor din zona euro, ele nu şi-ar mai vedea înapoi mare parte din bani", comentează publicaţia. ,,Politica ar trebui să fie o prezenţă mult mai hotărâtă şi să determine o restructurare a adtoriilor", notează ,,Spiegel".

Cumpără timp pentru găsirea unor soluţii de salvare

Jurnaliştii cotidianului „Sueddeutsche" sunt mult mai optimişti. Ei consideră că summitul de la Bruxelles a marcat un punct de cotitură ultimilor doi ani ai crizei euro. ,,Însă abia acum au conştientizat dimensiunea reală a tragediei greceşti. Iar acum nu mai ajută decât multe miliarde de euro, care nu fac decât să cumpere timp pentru găsirea unor soluţii de salvare", comentează ziarul german.
Schmidt: Greciei i se cere prea mult.


Fostul cancelar german, Helmut Schmidt, susţine într-un interviu pentru „Handeslblatt" că europenii cer prea mult Greciei, uitând de istoria recentă a acestei ţări. „Cred că mulţi europeni, care acum dau sfaturi, nu cunosc suficient istoria recentă a Greciei. Conducerea militară a fost la putere până în 1974 şi tot ceea ce s-a modificat atunci nu poate fi refăcut aşa, pocnind din degete. Cât de mult ne-a trebuit nouă germanilor până am scăpat de moştenirea oportuniştilor-nazişti din companiile, din structurile administrative şi din instanţe? Mai multe decenii.", a declarat fostul cancelar.


Coaliţia de la Berlin, în criză


Revista ,,Handelsblatt" mai atrage atenţia că lui Merkel îi expiră timpul alocat salvării euro. Coaliţia de la Berlin, care trebuie să-i dea un mandat clar lui Merkel, este ea însăşi într-o criză", scrie publicaţia.

Londra: Marea Britanie poate profita de criză

Presa de la Londra vorbeşte despre faptul că Marea Britanie ar putea exploata criza eurozonei pentru cere înapoi puterile de decizie pe care le-a cedat Bruxelles-ului. „Deşi banii contribuabililor britanici nu vor fi folosiţi pentru fondul de ajutor de mai multe mii de miliarde de euro, e de aşteptat ca acest lucru să necesite modificarea tratatelor europene, pentru care va fi solicitată susţinerea Marii Britanii", scrie „The Telegraph". La summitul de duminică, de la Bruxelles, premierul conservator David Cameron a sugerat că, dacă ţările eurozonei caută o integrare mai mare pentru a rezolva problema monedei unice, Marea Britanie ar putea „cere un preţ", şi anume „repatrierea" unor puteri. Acest lucru a creat imediat un scandal public deoarece partenerii de coaliţie liberal-democraţi nu susţin acest lucru. Premierul adjunct, liberal-democratul Nick Clegg, a avertizat că este „mult prea devreme să speculăm" în privinţa poziţiei guvernului dacă vor fi schimbate tratatele europene. „Dacă ni se prezintă un proiect de schimbare a tratatului, care ne dă oportunitatea să luăm înapoi unele puteri, coaliţia va trebui să decidă ce facem, dar poziţia mea este că vrem să facem asta, a declarat ministrul britanic de Externe, William Hague, citat de „The Independent".

Presa franceză se aşteapă la o „înfrângere" a Franţei


După încheierea, duminică, a summitului european, negocierile continuă între liderii europeni pentru euro de criza datoriilor, pentru a se ajuge la un accord până, mâine, când este programat o a doua reuniunea la nivel înalt, scrie presa franceză. Angela Merkel şi Nikoplas Sarkozy au declarta că au fost întreprinşi paşii necesari, duminică, pentru la în timpul summitului de miercuri să se ia o decizie care să evite o contagiune letală a crizei datoriilor către Spania ţşi Italia. „Le Monde" scrie că „cel mai probabil Franţa va încasa o înfrângere dureroasă în ceea ce priveşte implicarea Băncii Centrale Europene în aceste planuri". „Angela Merkel a declarat răspicat că tratatele Uniunii Europene interzic un rol mai activ al BCE în salvarea statelor aflate în dificultate. Probabil că Franţa va plăti preţul retrogradării ratingului de ţară şi complicaţiile rezultate vor fi enorme", subliniază publicaţia.


... Şi un punct de vedere de dincolo de Ocean


„The Washington Post" aduce în discuţie temerile europenilor cu privire la o nouă profilare a puterii germane pe scena politică a continentului. „
Criza economică a zguduit modelul postbelic european astfel încât Germania ia din ce în ce mai des decizii cu privire la direcţia în care se îndreaptă UE. În timp ce ţările se luptă să îşi plătească datoriile, Germania dispune de fondurile necesare pentru a le ajuta, cerând în schimb mai mult control asupra felului în care funcţionează economiile acestora", scrie publicaţia americană. Pretenţiile Germaniei au declanşat semnale de alarmă în capitalele europene, precum izbucnirile din Atena unde protestatari îmbrăcaţi în uniforme naziste s-au plimbat pe străzi făcând trimitere la vechiul model german, ori acuzaţiile că Germania are ambiţii imperialiste făcute în campania pentru alegerile prezidentiale din Polonia. Autorităţile de la Berlin au încercat să schimbe această imagine înainte de întâlnirile la nivel înalt între liderii europeni, însă tonul folosit a părut uneori combative, subliniază cotidianul american..

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite