Premierul britanic: „Le dorim numai bine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
David Cameron
David Cameron

Comentariile liderilor europeni la summitul de ieri marchează un moment istoric, care va transforma pentru totdeauna Uniunea Europeană.

„Dacă nu putem obţine protecţie în interiorul tratatului, mai bine rămânem afară. Ceea ce a ieşit nu era în interesul Marii Britanii, deci nu am acceptat", şi-a explicat poziţia premierul britanic, David Cameron. „Nu puteam prezenta acest nou tratat în faţa parlamentului nostru", a spus el. Ministrul de Externe britanic, William Hague, a spus că decizia guvernului său a fost una „rezonabilă" şi că „nu înseamnă mai multă izolare". 

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a refuzat să dea mâna cu premierul Marii Britanii, David Cameron, la finalul primei runde a reuniunii pe tema situaţiei din zona euro, după ce Londra a refuzat să accepte revizuirea tratatelor europene. Potrivit presei britanice, Cameron s-a apropiat de Sarkozy cu mâna întinsă, dar preşedintele francez nu doar că a pretins că nu îl observă, ci chiar şi-a schimbat direcţia şi s-a îndreptat brusc spre altcineva, în dreapta sa.

„Am fi preferat un acord între 27 de ţări, dar acest lucru nu a fost posibil, ţinând cont de poziţia prietenilor noştri britanici", a explicat Sarkozy în conferinţa de presă. Angela Merkel, a spus că „după negocieri îndelungi, s-a ajuns la un rezultat bun". „Vom construi o uniune bugetară pentru euro, care va fi în acelaşi timp o uniune de stabilitate", a adăugat ea.

Olanda nu cedează pe Schengen

Olanda continuă să se opună aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen chiar şi după a fost supusă presiunilor la nivel de şefi de stat şi de guverne prin introducerea, pe ordinea de zi a summitului UE de la Bruxelles, a chestiunii blocării accesului celor două ţări la spaţiul fără frontiere.

Click pentru a vedea comentariile liderilor europeni de la summit



Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la încheierea summitului, că inclusiv preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, a avertizat că, prin poziţia sa, Olanda nu respectă tratatul UE deoarece cele două state din Europa de Est îndeplinesc pe deplin condiţiile aderării la Schengen. Preşedinţia poloneză a făcut şi ea mai multe eforturi pentru a determina Ţările de Jos să accepte compromisul aderării în etape - mai întâi cu frontierele aeriene şi maritime şi apoi cu cele terestre - agreat de toate celelalte state membre.

„Chiar dacă Olanda îşi menţine poziţia referitoare la Schengen, toate intervenţiile au fost împotriva ei. Inclusiv preşedintele Comisiei a spus că singura care nu respectă tratatul este Olanda. Este un abuz al Olandei. România are Albiţa, Olanda are Rotterdam. Nu Albiţa este poarta de intrare a ţigărilor, a alcoolului, a drogurilor de contrabandă, şi nu România, din neputinţă, a legalizat prostituţia şi consumul de droguri. Noi încă luptăm cu ele", a spus Băsescu.

INFO

România are terminal Schengen. Aderarea a fost însă blocată

Olanda este singura ţară care se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen, mai mulţi politicieni din Ţările de Jos venind cu argumentul că cele două ţări nu au făcut suficiente progrese în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate de vreme ce încă se află sub Mecanismul de Verificare şi Cooperare (MCV) în Justiţie al Comisiei Europene. Olanda a blocat în septembrie aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen şi nu a dat nicio variantă cu privire la o posibilă dată la care şi-ar putea reconsidera poziţia.

Mai mulţi reprezentaţi ai Guvernului de la Haga au spus că mai pot rediscuta dacă acceptă compromisul pe Schengen - aderarea în etapte - dacă sunt înregistrate progresle în justiţie, confirmate de raportul (MCV) din februarie 2012.

Aeroportul Băneasa va semăna cu terminalul Schengen, de la Otopeni
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite