Prăbuşirea lui Berlusconi, văzută de la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Berlusconi consideră că nu a avut suficiente puteri  ca premier. La fel ca Mussolini
Berlusconi consideră că nu a avut suficiente puteri ca premier. La fel ca Mussolini

MOŞTENIRE. Premierul italian şi-a pierdut demult credibilitatea în capitala Europei, dar răul făcut de el ţării lui se va răsfânge şi asupra viitoarelor guverne

"Corupția care a infectat tote straturile instituțiilor publice, corupție la nivel înalt, favoritism care ordonă justiției să-i susțină pe cei mai bogați și să-i taxeze pe cetățenii obișnuiți, stagnare, o elită de oameni neproductivi care sunt practic întreținuți de stat prin evaziune fiscală, lipsa de competiție corectă, o democrație falsă, scandaluri sexuale, o imagine deteriorată, lipsă de credibilitate" - așa descriu jurnaliști italieni seniori ai Bruxelles-ului țara lor sub cârma lui Berlusconi.

"Omul care conduce un imperiu de ruine", după cum îl denumește unul dintre jurnaliștii itlaieni, a reușit să se facă reales în ciuda scandalurilor, evaziunii fiscale și a popularității scăzute. De data aceasta însă, s-a terminat, spun jurnaliștii italieni de o săptămână, prin jurul insituțiilor europene.

Însă în urmă cu două săptămâni, premierul italian Silvio Berlusconi părea mult mai determinat să-și păstreze poziția. Acesta a sosit încrezător, hotărât și pregătit la Consiliul European din 26-27 octombrie, numit de mulți analiști "cel mai important consiliu din istoria UE".

Berlusconi trimisese președintelui Comisiei Europene și președintelui Consiliului European o scrisoare de 15 pagini în care promitea o serie de reforme privind piața muncii, justiția, economia și mai ales bugetul Italiei. Chiar înainte de începerea summitului, acesta a spus că va crește vârsta de pensionare a tuturor lucrătorilor italieni la 67 de ani până în 2026, decizie privită ca o victorie semnificativă în fața opoziției.

"De fapt, scrisoarea doar promitea adoptarea acelor reforme care nu fuseseră făcute de foarte mult timp" spune, pentru "Adevărul Europa"Fabian Zuleeg, expert economic senior al unuia dintre cele mai renumite think-tank-uri din Bruxelles, European Policy Centre.

Pachetul de măsuri propus de Berlusconi este oricum complet lipsit de credibilitate, spun experți seniori din Bruxelles. " Dacă excludem reforma sistemului de pensii, care va avea un efect doar pe termen lung, impactul pachetului asupra economiei nu este clar, pentru că el se bazează pe un număr mare de măsuri minore, unele dintre ele care nu vor fi implementate decât peste câțiva ani," a declarat, pentru "Adevărul Europa", Cinzia Alcidi, expert economic al Centrul pentru Studii Politice Europene (CEPS), un forum dedicat politicilor europene din Bruxelles.

Comisia Europeană și eurogrupul format din miniștri de finanțe ai statelor din zona euro nu au dat dovadă de ami multă încredere. Italiei i s-au dat nu mai mult de patru zile să clarifice toate detaliile planului. Berlusconi, între timp, pierdea majoritatea absolută din Camera Deputaților a parlamentului. Atitudinea sa încrezătoare începea să dispară, încet-încet.

Analiști italieni din Bruxelles consideră că situația economică din Italia, deși s-a înrăutățit sub mandatul care "nu pare să se mai sfârșească al lui Berlusconi," nu ar fi speriat piețele financiare atât de mult dacă premierul țării ar fi fost altcineva. Costurile foarte mari pentru împrumut sunt rezultatul crebilității extrem de scăzute a lui Berlusconi susţin aceștia.

Piețele au răspuns negativ la situația politică instabilă din Italia, protestele publice s-au intensificat și într-un final, miercuri (9 noiembrie) rata de împrumut a obligațiunilor italiene cu scadeță de zece ani a atins o cotă istorică de 7%. La acest rată, Italia ar fi, în mod normal, forțată să apeleze la sprijin financiar internațional, precum au procedat Grecia, Irlanda și Portugalia. Italia este a treia cea mai mare economie din UE, iar salvarea sa ar implica costuri mult mai mari, pe care nici Germania, nici Franța, nici Banca centrală Europeană nu și le permit.

Silvio Berlusconi mai avea o șansă să câștige teren în fața creditorilor la ultimul summit al G20 de la Cannes din 3-4 noiembrie. Însă acesta a venit nepregătit, nu avea un plan detaliat de implementare a măsurilor fiscale și structurale promise la Consiliul European. "În Italia nu se simte criza, restaurantele sunt pline, hotelurile sunt mereu complet ocupate",a spus el la Cannes, spre stupefacţia asistenţei.

Berlusconi a cerut, în schimb Fondului Monetar Internațional (FMI) să monitorizeze implementarea măsurilor anunțate de acesta în scrisoarea sa din 26 octombrie, într-o încercare de câștiga credibilitate în fața piețelor financiare. Această încercare a calmat piețele pentru câteva momente, pentru ca apoi tensiunea și furtuna financiară să cutremure ratele de împrumut ale Italiei.

Berlusconi a promis că va demisiona. Însă în ciuda acestui anunț, ratele de împrumut pentru obligațiunile italiene continuă să crească, punând în pericol toate economiile zonei euro și pe cele din afara zonei euro. Este răul făcut de el în toți acești ani imposibil de remediat? Premierul cunoscut în trecut pentru petrecerile deșănțate, pentru manipularea fiscului și favorizarea prietenilor bogați, va lăsa în urma sa o moștenire mult mai grea de purtat decât oricine și-ar fi imaginat.

Nici măcar o schimbare a guvernului nu mai reprezintă o soluţie în sine pentru tot ce se întâmplă. "O mare schimbare este necesară, dar aceasta ar reprezenta doar punctul de plecare. Italia trebuie să o ia pe un nou drum, un drum care să stimuleze creşterea economică şi să convingă investitorii internaţionali că este capabilă să-şi onoreze obligaţiile," mai spune Ciniza Alcidi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite