Polonia respinge planurile pentru membrii zonei euro aflaţi în dificultate şi vrea creştere economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polonia respinge planurile de ajutor financiar puse la punct de liderii din zona euro pentru Irlanda, Grecia şi Portugalia. Ministrul polonez de finanţe, Jacek Rostowski, susţine că Uniunea Europeană trebuie să se focalizeze mai mult pe reluarea creşterii economice şi a produsului intern brut, decât pe reducerea datoriilor.

"Un program (de susţine financiară, n.r.) trebuie perceput foarte clar ca un pas spre redresarea economică a ţării vizate, lucru care nu a fost valabil în cazul programelor europene. Atunci filozofia lor trebuie schimbată », a declarat ministrul Rostowski. În opinia sa, Uniunea monetară este "în întârziere faţă de evenimente", în timp ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a fost « mai activ » în conceperea planurilor de redresare a statelor în dificultate.


În 2010, implicarea FMI în sprijinirea Irlandei, Portugaliei şi Greciei pentru ieşirea din criză a suscitat discuţii ample între statele membre ale Uniunii, care au acţionat mai mult pentru limitarea datoriei publice în raport cu produsul lor intern brut (PIB). Rostowski consideră că Europa este « prea concentrată » să reducă datoriile şi nu pe măsuri de creştere economică, care să relanseze PIB-ul, motiv pentru care cere ca europenii să axeze mai mult pe planuri care să relansarea economică a ţărilor în dificultate. « Este cea mai bună soluţie pentru a evita riscul de contagiune în zona euro », a spus oficialul polonez.

Potrivit lui Rostowski, în prezent, se constată o "îndepărtare în creştere între Nordul şi Sudul" Uniunii monetare, respectiv între "statele care sunt ajutate şi cele care contribuie la susţinerea lor ". "Trebuie să fin atenţi pentru ca acest lucru să nu se amplifice şi situaţia să poată fi controlată politic ", a atras atenţi ministrul polonez de finanţe.


Declaraţiile sale vin să întărească impresia că Varşovia doreşte să îşi spună punctul de vedere în dezbaterea din zona euro, chiar dacă Polonia nu a adoptat încă această monedă. Ca şi premierul Donald Tusk, cu o zi înainte, în conferinţa de presă ocazionată de lansarea preşedinţiei poloneze a UE, ministrul Rostowski a reiterat dorinţa ţării sale de a participa la reuniunile Eurogrup, la care în mod normal participă doar cele 17 state din zona euro. "La ultima reuniune a Eurogrup din iunie, directorul general al FMI a fost prezent, dar nu preşedinţia ungară a Uniunii, ceea ce este un lucru curios", a mai spus oficialul polonez.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite