Polonia joacă tare: vrea la reuniunile Eurogrup, deşi nu este în zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polonia îşi începe în forţă preşedinţia euro peană: vrea să participe la reuniunile Eurogrup. Ministrul polonez de finanţe tocmai a participat, sâmbătă, la reuniunea Eurogrup, prin teleconferinţă.

Premierul polonez Donald Trusk, a cărui ţară a preluat preşedinţia Uniunii Europene, a anunţat vineri că doreşte să participe la reuniunile Eurogrup, deşi ţara sa nu ar avea acest drept înainte de aderarea la euro. În timpul mandatului său european, Polonia prezidează reuniunile celor 27 de miniştrii de finanţe, dar nu pe cele ale Eurogrup (condus de primul ministru luxembourghez Jean Claude Juncker, n.r.).

„S-a spus că zona euro are dreptul să se reunească independent, dar eu voi continua să le spun partenerilor europeni că, din moment ce asigurăm preşedinţia Uniunii, pentru a putea fi informaţi, trebuie să participăm la reuniunea zonei euro „, a spus Tusk. „Încăpăţânarea" poloneză, care poate crea surprize, este bine cunoscută la Bruxelles, motiv pentru care premierul Juncker l-a invitat pe ministrul polonez de finanţe, Jacek Rostowski, să participe la reuniunea informală a Eurogrup de sâmbătă, unde a fost decis un nou plan de ajutorare financiară a Greciei.

Tusk a afirmat că Polonia nu renunţă la aderarea la euro, dar o decizie favorabilă este condiţionată de înăsprirea disciplinei bugetare. "Evenimentele din zona euro n-au descurajat Polonia şi guvernul său în privinţa aderării la zona euro cât mai repede posibil", a spus Tusk vineri, în cadrul unei conferinţe pregătitoare a preşedinţiei poloneze.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite