Polonia: Absorbția fondurilor UE este antidotul crizei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul polonez Donald Tusk a recomandat marți (30 august) la Bruxelles țărilor UE să acceseze cât mai multe fonduri UE pentru a scăpa de criza economică. 

"Fondurile UE de coeziune reprezintă un instrument foarte puternic și foarte folositor de combatere a crizei," a spus premierul polonez Donald Tusk marți (30 august) la Bruxelles. "Fără o bună absorbție a fondurilor europene este imposibilă o creștere economică".

Tusk a avertizat țările UE că nu vor putea înregistra creștere economică dacă nu utilizează "cum trebuie" toate fondurile europene. "Avem nevoie să investim banii primiți de la UE și trebuie să procedăm în mod rațional, precaut dar efficient. Toate statele din UE trebuie să se concentreze acum pe cheltuirea fondurilor UE, prin investiții eficiente în proiecte care vor genera creștere economică," a spus acesta.

Una dintre țările care a înregistrat recent creștere economică este Polonia, stat care deține momentan președinția rotativă a consiliului de miniștri ai UE. Premierul Donald Tusk, vorbind într-o conferință de presă marți (30 august) la Bruxelles, a arătat jurnaliștilor o foaie de hârtie pe care scria cu cifre mari 4,3%. "Sunt foarte mândru," a spus Tusk, "această cifră reprezintă creșterea economică din Polonia din ultima vreme". Cheia succesului, a explicat acesta, o reprezintă accesarea "înțeleaptă" a fondurilor UE.

Un studiu al companiei de audit și consultanță KPMG arată că Polonia mai are multe fonduri de accesat până a ajunge la succesul pe care și-l dorește. Până anul trecut (2010), spune raportul KPMG, Polonia înregistra o rată de absorbție de numai 16%, iar România continua să fie pe ultimul loc în Europa Centrală și de Est în privinta accesării fondurilor europene, cu o rată de absorbție de 7% in perioada 2007-2010. Letonia avea cele mai bune performanțe, cu un procentaj de 30%, urmată de Lituania (30%), Slovenia (27%), Cehia (26%), Estonia (21%), Slovacia (17%), Ungaria (16% ) și Bulgaria (10%).

Fost comisar pentru politica regională, poloneza Danuta Hubner consideră însă că Polonia ar putea servi ca model României în privința absorbției fondurilor UE.

"Am pus întotdeauna presiune pe Polonia şi în perioada în care am fost comisar, să muncească şi să folosească aceşti bani. Şi cred că Polonia este una din ţările care a folosit bine fondurile regionale, cu un nivel redus al neregulilor. România ar putea să înveţe, pentru că este similară cu Polonia, este o ţară mare. În loc să înveţi din propriile greşeli, este mai bine să înveţi din ale altora. Cred că administraţiile trebuie să coopereze şi miniştrii să comunice, să trimită de exemplu reprezentanţi ai autorităţilor locale în Polonia şi să vadă ce s-a făcut acolo," a declarat Hubner pentru "Adevărul Europa".

Comisia Europeană, împreună cu Parlamentul European, vor avea în luna octombrie (2011) dezbateri "serioase" cu privire la modul de finanțare a politicii de coeziune, în vederea folosirii acesteia pentru stimularea creșterii economice la nivel UE. "Avem motive să fim optimiști, multe state par să fie de acord cu propunerile noastre," a mai spus Tusk, care va organiza în toamnă dezbaterile dintre cele două instituții europene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite