Barroso: Statele UE au acceptat creşterea co-finanţării pentru proiectele din bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene
Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene

Preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso a anunţat duminică, după întâlnirea liderilor celor 27 de şefi de stat şi de guverne, că a fost acceptată propunerea de creştere cu 10% a ratei de co-finanţare pe proiectele din fonduri structurale pentru şase state UE printre care Grecia şi România.  

"Am propus recent o creştere a plăţilor către şase state membre aflate în programe de asistenţă financiară prin creşterea ratei de co-finanţare cu până la 10%, ceea ce înseamnă un ajutor suplimentar de 2,6 miliarde de euro ca investiţie în creşterea economică. Statele membre au acceptat ca acest mecanism să fie pus în practică. Aştept ca foarte curând să avem şi suportul Parlamentului European în această chestiune", a spus Barroso.

Stadiul propunerii în PE

Propunerea a fost déjà discutată de europarlamentarii din Comisia pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European, la începutul lunii noiembrie fiind programat votul pe acest regulament.  Potrivit mai multor surse, tot în cursul lunii viitoare plenul Parlamentului European ar suspune la vot propunerea.

Co-finanţarea scade de la 15 la 5%

Bruxelles-ul a anunţat la începutul lunii august măsuri excepţionale de ajutor pentru accesarea banilor UE cu o rata de cofinanţare a proiectelor europene redusă până la 5% pentru România, Letonia, Ungaria, Grecia, Irlanda şi Portugalia. Cele sase state europene vor mai contribui, din 2012, cu doar 5% la proiectele din banii UE, faţă de 15% cât trebuie să aloce în prezent. România are posibilitatea să folosească 700 de milioane de euro.

Un ajutor de 2,6 miliarde de euro

Comisia Europeană a întocmit astfel un plan de sprijin financiar pentru statele aflate în dificultate. În total, un ajutor estimat la 2.600 de milioane de euro. Comisia Europeană a numit programul „un fel de Plan Marshall" de relansare economică pentru ţările în cauză. Comparaţia nu respectă însă mărimea sumelor oferite Europei de SUA după Al Doilea Război Mondial când au fost mobilizate 13 miliarde de dolari.  Comisarul european pentru Agricultură Dacian Cioloş a declarat că datoriile suverane din Europa pun în pericol proiectele cofinanţate. Potrivit acestuia, autorităţile naţionale au dificultăţi în a găsi resursele necesare pentru contribuţia financiară proprie, lucru care se traduce de multe ori în întârzieri, reduceri de buget sau chiar anularea proiectelor.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite