Plan secret pentru fondurile UE necheltuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa şi Germania propun ca 25% din fondurile UE necheltuite să fie direcţionate spre un program special pentru creştere economică şi joburi. Şomajul riscă să trimită Europa în recesiune.

Un aşa-numit „plan secret" pe care Germania şi Franţa ­l-au pregătit pentru Consiliul informal de luni de la Bruxelles şi care se referă la măsurile pe care ţările UE ar trebui să le ia pentru a relansa creşterea economică vorbeşte despre coordonarea politicilor privind impozitul pe profit în statele membre, despre taxa pe tranzacţiile financiare şi despre schimbări în destinaţiile fondurilor europene.

Una dintre propunerile controversate ale planului franco-german şi care ar putea să afecteze România se referă la redirecţionarea a 25 la sută din fondurile europene necheltuite către un „fond special pentru creştere economică şi competitivitate", notează „EuObserver".

„Banii nu vor mai fi gestionaţi de către autorităţile naţionale, ci de Comisia Europeană", în colaborare cu Banca Europeană de Investiţii. „Proiectele finanţate prin acest fond special ar trebui să aibă „obiective clare", care pot fi implementate în 2012, cum ar fi de exemplu credite pentru întreprinderile mici şi mijlocii sau pentru companii de cercetare. Întârzierea efectuării plăţilor către beneficiarii fondurilor UE ar trebui de asemenea redusă. Reprezentanţii Comisiei Europene nu sunt foarte încântaţi de propunere, mai ales că, potrivit calculelor, banii care ar rămâne efectiv necheltuiţi sunt de ordinul zecilor de milioane.

Comisia nu subscrie

„Depinde ce înţelegem prin fonduri necheltuite. Există, la acest moment, o parte din bani care nu au fost încă programaţi, dar mai este încă timp, adică mai avem 2012 şi 2013, astfel că mai sunt tranşe care pot fi alocate. Suma care în cele din urmă ar putea rămâne necheltuită efectiv ar putea ajunge undeva la 30 de milioane de euro ceea ce nu înseamnă o sumă prea importantă", au declarat, pentru „Adevărul Europa", experţi ai CE.

Comisarul European pentru Buget, Janusz Lewandowski, a spus, răspunzând la o întrebare pe această temă, că, de principiu, fondurile europene necheltuite se întorc la statele net contributoare. Totuşi, teoretic, pot fi create mecanisme prin care ele să poată fi folosite altfel. „Dar nu aş fi de acord cu înfiinţarea unor noi bariere, suplimentare, care să facă şi mai dificil accesul statelor membre la fondurile europene. Da, este în regulă să folosim fondurile pentru creştere economică şi joburi, dar să nu impunem bariere în plus", a declarat comisarul pentru Buget. El a evitat să le numească, dar a menţionat că două state din Est ar putea fi cel mai serios afectate.

România vede riscul

Ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, a declarat, pentru „Adevărul Europa", că România nu ar fi „în principiu" împotriva redirecţionării acestui procent de 25% dar că are nevoie de mai multe detalii legate de acest plan. „Nu marşăm pe ideea modificării programelor operaţionale acum, pentru că s-ar crea probleme. Pentru 2011, sumele care ar rămâne sunt mici, dar pentru anii următori riscul dezangajării unor fonduri este mult mai mare", a declarat Orban.

România a reuşit să consume, din 2007 şi până la sfârşitul lui 2011, doar 5,5% - rata de absorbţie reală - din suma totală alocată de UE, potrivit Ministerului Afacerilor Europene. Potrivit angajamentului anunţat de minister, în 2012, autorităţile române şi-au propus, prin proiectul de buget, să atragă fonduri UE de şase miliarde de euro. Obiectivul propus este ca rata de absorbţie a României (cea mai scăzută din UE) să fie, la sfârşitul acestui an, de cel puţin 20%. Procentul sumelor angajate este însă mult mai mare. Fondurile pe care România le are la dispoziţie pentru perioada 2007-2013 în domeniul fondurilor structurale şi de coeziune sunt de 83 de miliarde de lei (aproximativ 18,2 miliarde de euro). Ovidiu Nahoi

25% din fondurile necheltuite ar putea fi direcţionate către un fond special pentru creştere economică şi competitivitate.

Comisarul  Hahn este azi la Bucureşti

Comisarul pentru Politică Regională, austriacul Johannes Hahn, vine astăzi la Bucureşti unde participă la întâlnirea Comitetului interministerial pentru absorbţia fondurilor europene. El se va întâlni cu preşedintele Traian Băsescu, cu premierul Emil Boc şi cu ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban. În urmă cu patru zile, Hahn a fost în Bulgaria care a semnat acorduri cu trei instituţii financiare internaţionale care vor asista autorităţile naţionale pentru a creşte ritmul de accesare a fondurilor UE. Instituţiile respective vor trimite experţi  în Bulgaria pentru a ajuta funcţionarii publici în procedurile pentru proiectele de dezvoltare regională. Introduceţi text ori o adresă de site web sau traduceţi un document.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite