Pieţele financiare au luat-o razna în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costurile obligaţiunilor emise de Italia şi de Spania au atins cote-record, investitorii fiind alarmaţi în privinţa economiilor celor două ţări. Potrivit preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, evoluţiile de pe pieţele obligaţiunilor suverane din Italia şi Spania sunt nejustificate.

Cel de-al doilea pachet de asistenţă financiară acordat Greciei, care implică şi o restructurare a datoriei prin implicarea voluntară a sectorului privat, nu a reuşit să potolească temerile investitorilor.Aceştia se tem că decizia „excepţională" a unui faliment limitat şi un al doilea pachet de salvare ar putea reprezenta singura soluţie şi pentru alte state din zona euro, cum ar fi Italia şi Spania. Temerile au efecte imediate: diferenţa între costurile obligaţiunilor pe 10 ani ale Italiei şi Spaniei, comparativ cu cele ale Germaniei, a atins marţi cote-record în istoria monedei euro (între 381 şi 397 de puncte procentuale). Cipru devine şi el un stat-problemă după ce agenţiile de rating au dat semnale negative. Băncile italiene suferă din cauza temerilor cauzate de marile datorii europene, scrie „Financial Times".

Acţiunile băncii UniCredit - cea mai mare bancă italiană judecând după activele sale - au fost suspendate, temporar, ieri, din cauza volatilităţii foarte crescute a pieţei. Acţiunile băncilor Intesa Sanpaolo şi Banca Monte dei Paschi au scăzut cu 7,8%. Ministrul de Finanţe italian Giulio Tremonti a plecat într-un suflet ieri spre Luxembourg, pentru a se întâlni cu şeful Eurogrupului, Jean-Claude Junker. Premierul spaniol Jose-Louis Zapatero, care trebuia să fie acum în vacanţă cu familia, şi-a amânat planurile de concediu. Spania se luptă cu măsuri dure de austeritate, deficit bugetar mare şi cu o mişcare a tinerilor „indignaţi", care se consideră o generaţie pierdută. Peste 44% din tinerii din Spania sunt şomeri.

Rompuy dă vina pe speculatori

În timp ce liderii zonei euro îşi amână concediile, zboară de urgenţă dintr-o ţară în alta şi privesc cum acţiunile băncilor scad, Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European, încearcă să calmeze spiritele. Rompuy, care a convocat de urgenţă summitul extraordinar prin care s-a convenit ultimul pachet de salvare pentru Grecia, consideră că agitaţia de pe pieţele financiare din Italia şi Spania, plus împrumuturile acestora din ultima săptămână sunt „uimitoare".

Într-un scrisoare publicată de presa internaţională, Rompuy aruncă vina pe speculatori şi aminteşte, punctual şi detaliat, toate deciziile „excepţionale" asupra cărora statele  din zona euro au convenit, în ciuda preţului pe care acestea îl vor plăti la nivel naţional, pentru a ajuta Grecia, Irlanda şi Portugalia. „Acum o săptămână, am luat decizii importante nu numai pentru Grecia, dar şi pentru viitorul euro şi criza datoriilor din Europa", a scris Van Rompuy. „Poate chiar, pentru prima dată în istorie, am reuşit să ne adresăm tuturor problemelor, din toate unghiurile în ceea ce priveşte criza datoriilor din Europa", a mai spus el.

Situaţia din Grecia nu se va extinde în alte state din zona euro, a mai spus Van Rompuy, care a insistat că „nu este o criză a zonei euro". El consideră că datoriile suverane mari sunt pur şi simplu o urmare a crizei economice din 2008. „Este uimitor cum împrumuturile au crescut în unele ţări din zona euro, în ciuda tuturor indicatorilor macro-economici care indică tocmai opusul", mai spune Van Rompuy în scrisoarea sa. El susţine că Italia va reveni la un buget echilibrat până în 2014, iar Spania are indicatori favorabili, încurajaţi de o serie de măsuri de austeritate „curajoase" care să asigure o creştere economică.

„Evoluţiile de pe pieţele obligaţiunilor suverane din Italia şi Spania sunt un motiv de îngrijorare profundă. Aceste evoluţii sunt nejustificate având în vedere fundamentele economice şi bugetare din aceste două state membre şi măsurile pe care le iau pentru a se consolida", a declarat Jose Manuel Barroso. „De fapt, tensiunile de pe pieţele de obligaţiuni reflectă o preocupare tot mai mare în rândul investitorilor cu privire la capacitatea zonei euro de a răspunde la evoluţiile crizei", a mai spus preşedintele CE.

Riscuri la comun

Măsurile fără precedent luate pentru a salva moneda euro ar putea crea un nou trend în UE, spun mai ­mulţi experţi germani, citaţi de „Der Spiegel". Mai exact, statele mai bogate ar putea să continue să transfere bani celor sărace, în timp ce riscurile celor precum Grecia, Irlanda, Portugalia, ar fi „puse la comun" sau preluate de statele cu economii în creştere - precum Germania. „Transferul de risc către ţările care oferă ajutor şi contribuabilii acestora reprezintă un pas important pentru zona euro, care se îndreaptă acum spre practica de punere în comun a riscurilor", a spus Jens Weidmann, fostul consilier economic al cancelarului german Angela Merkel, acum preşedinte al Bundesbank, Banca Centrală a Germaniei.

"Aceste evoluţii sunt nejustificate, având în vedere fundamentele economice şi bugetare din aceste două state membre şi măsurile pe care le iau pentru a se consolida.''
Jose Manuel Barroso preşedintele Comisiei Europene

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite