Furtuna de pe piețele financiare: Acțiunile europene scad din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acțiunile europene au scăzut marți din nou la cel mai jos nivel din ultimii doi ani, după ce piețele financiare s-au întunecat din cauza stării deteriorante a zonei euro, din cauza lipsei de co-decizie politică și de semnalele că mari economii europene ar putea cădea din nou în recesiune.

Băncile expuse la zona periferică a zonei euro sunt cele mai afectate. Indicele STOXX Europe 600 al acţiunilor bancare scăzut cu 2,1 procente, atingând același plafon ca acum 29 de luni, relatează agenția internațională de știri Reuters.

Băncile franceze BNP Paribas și Societe Generale au scăzut cu 5,2, respectiv 6,3 procente. Indicele pan-european FTSEurofirst 300 al prinicpalelor acțiuni europene a scăzut cu 0,7 procente , terminând sesiunea, neoficial, cu 904,07 puncte - cel mai scăzut nivel din iulie 2009.

În schimb, acțiunile de referință elvețiene au urcat cu 4,4% duoă ce banca centrală a țării a stabilit un plafon pentru cursul de schimb al francului, stopând astfel o posibilă recesiune, mai scrie Reuters.

"Suntem încă în vizorul furtunii," a spus Richard Batty, expert al Standard Life Investments, parte a grupului Standard Life, care administrează active în valoare de 196,8 miliarde de lire sterline.

"Investitorii sunt îngrijorați de economiile din clasa a doua, cum ar fi Italia și de capacitatea sa de a obșine aprobarea parlamentului pentru bugetul propus, precum și posibilitatea ca ea să implementeze curând un plan de consolidare fiscală pentru a-și face datoria sustenabilă," a mai spus Batty.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite