Pensiile europenilor, în mare pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensionarii greci au acceptat cu greu programele  de austeritate, dar acestea vor continua
Pensionarii greci au acceptat cu greu programele de austeritate, dar acestea vor continua

Există o probabilitate de 50% ca o nemţoaică care se va naşte anul viitor să trăiască 100 de ani, în timp ce Belgia a înregistrat cu record în materie de cheltuieli cu asistenţa socială: a avut prima persoană care a fost toată viaţa şomeră, calitate din care a ieşit direct la pensie.

Cu alte cuvinte: speranţa tot mai mare de viaţă a europenilor, costurile cu asistenţa socială diferite de la ţară la ţară şi scăderea tot mai mare a numărului de copii, la care se adaugă şi şomajul fără precedent în rândul tinerilor - toate acestea arată că întreaga Europă se confruntă cu o mare problemă socială. Comisarul László Andor, responsabil pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, a anunţat ieri la Bruxelles care sunt măsurile pe care statele membre trebuie să le ia pentru a asigura pensiile europenilor.

Mai multă muncă şi pensie privată

Comisarul pentru muncă a anunţat ca primă măsură creşterea vârstei de pensionare, dar a adăugat şi altele: mai multe oportunităţi pentru persoanele în vârstă prin utilizarea Fondului Social European, dezvoltarea unor sisteme suplimentare de pensii private, dar care ar trebui optimizate prin stimulentele fiscale, compatibilizarea pensiilor suplimentare cu mobilitatea, astfel încât contribuţiile să poată fi urmărite pentru angajaţii care au lucrat în mai multe ţări UE, estimări mai clare privind veniturile după pensionare. Pe de altă parte, susţine CE, trebuie puse restricţii la pensionarea anticipată.

„Autorităţile naţionale trebuie să prelungească viaţa profesională activă, prin corelarea vârstei de pensionare cu speranţa de viaţă, restrângerea accesului la pensionare anticipată şi eliminarea decalajelor în materie de pensii între bărbaţi şi femei", mai precizează CE.

Cât de gravă e situaţia

Începând de anul viitor, populaţia activă a UE va începe deja să scadă. Pensiile exercită presiuni financiare tot mai mari asupra bugetelor naţionale, în special atunci când li se adaugă tensiunea crizei financiare şi economice. 

Pensionarii reprezintă o populaţie în creştere rapidă a UE în special în condiţiile în care cohortele baby-boom ating vârsta de pensionare. În acelaşi timp scade numărul celor aflaţi în plină vârstă activă. În 2008, raportul dintre persoanele de vârstă activă (15-64 de ani) şi cetăţenii UE în vârstă de 65 de ani şi peste era de patru la unu. Până în 2060, acest raport va scădea la doi la unu. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite