Mafia din Europa învârte bani cât PIB-ul a şase ţări membre. Cum s-au infiltrat mafioţii în politică şi au parazitat economia UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupurile mafiote au corupt politicieni, funcţionari şi fac profituri uriaşe
Grupurile mafiote au corupt politicieni, funcţionari şi fac profituri uriaşe

Eurodeputaţii reuniţi în plen la Strasbourg au decis astăzi că este nevoie de o comisie specială pentru problemele legate de crimă organizată, corupție și spălare de bani care are termen ca într-un an să verifice cum au reuşit structurile de tip mafiot să se infiltreze în administrația publică și în sistemele financiare.

Utilizarea deficitară a fondurilor publice, infiltrarea în sectorul public și contaminarea afacerilor legale și a sistemului financiar reprezintă principalele amenințări provocate de structurile de crimă organizată UE.

Pe perioada mandatului, comisia trebuie să evalueze impactul pe care crima organizată îl are asupra economiei și societății în UE și să propună măsuri legislative la nivelul UE. Deputații europeni vor audia judecători, victime ale crimei organizate, instituții și organisme ale societății civile. Comisia, cu un mandat de un an, care poate fi prelungit încă o dată, va avea și atribuțiile de a face vizite la fața locului și a organiza audieri cu instituțiile comunitare și naționale din întreaga lume, potrivit europarl.europa.ro.

O rezoluţie a PE votată în toamna anului trecut arată faptul că grupurile de crimă organizată generează costuri sociale imense, încalcă drepturile omului și subminează normele democratice, deturnează și risipesc resurse financiare şi umane, denaturează piața comună, viciază firmele și activitățile economice legale, favorizează corupția. Există dovezi juridice și jurnalistice îngrijorătoare, mai arată rezoluţia citată, care demonstrează că, în unele state membre, criminalitatea organizată este puternic infiltrată și consolidată în mediul politic, în administrația publică și în economia legală.

O singură grupare mafiotă are cifră de afaceri de 44 de miliarde de euro

Volumul cifrei de afaceri a organizațiilor criminale de tip mafiot ce își desfășoară activitatea în Europa, în special al celor italiene, este impresionant și, după cum reiese din nenumărate studii (printre care și cel al Eurispes) confirmate de raportul comun din 2010 al Eurojust, Europol și Frontex, se pot estima venituri de cel puțin 135 de miliarde de euro, mai mult decât produsului intern brut combinat a șase state membre ale UE. De exemplu, „Ndrangheta, cel mai adânc implantat grup mafiot din țările UE și din lume, care are o cifră de afaceri anuală estimată la cel puțin 44 de miliarde de euro", au semnalat euroaleşii.

Acțiunile criminalității organizate au ca scop realizarea de profituri economice. Prevenirea și combaterea fenomenului trebuie să aibă în vedere identificarea, înghețarea, reținerea și confiscarea produselor infracțiunii. Actualul cadru legal la nivelul UE nu constituie o bază suficientă pentru acțiuni serioase de combatere a fenomenului și, astfel, sunt necesare reglementări care să permită, de exemplu, așa-numita „confiscare extinsă" și privarea de patrimoniu înscris pe numele unei persoane fizice sau juridice interpuse, au mai semnalat eurodeputaţii în rezoluţia din toamna trecută. Luni, Comisia Europeană a anunţat noi reguli legate de extinderea confiscărilor pentru bunurile ce provin din activităţi infracţionale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite