Fonduri UE restricţionate pentru regimurile politice nedemocratice şi corupte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acordarea asistenţei financiare de urgenţă de la UE trebuie să depindă de respectarea drepturilor omului şi a democraţiei, susţin eurodeputaţii care au început de săptămâna trecută demersurile pentru amendarea regulilor UE în acest sens.

„De prea multe ori în trecut, aceasta asistenţă a fost acordată cu puţină preocupare pentru valorile europene", a precizat europarlamentarul Metin Kazak (ALDE, Bulgaria) autorul poziţiei PE pe noul regulemant privind asistenţa macro-financiară a UE. El a dat ca exemplu ajutorul acordat Ucrainei în 2002 şi Tadjikistanului în 2000, în timp ce în rândul liderilor politici din Parlamentul European au apărut tot mai multe îngrijorări şi voci care compară actuala situaţie din Ucraina cu cea din Belarus.

Raportul lui Kazak arată că doar acele state vecine UE care demonstrează un angajament în consolidarea instituţiilor democratice, a drepturilor omului, transparenţei şi luptei împotriva corupţiei să poată beneficia de împrumuturi de urgenţă sau de granturi europene.

Modificarea regulamentului UE pentru asistenţă vizează în special ţările din Balcani şi vecinătatea estică.

Raportul menţionează îngrijorări legate de faptul că UE a dat bani pentru ţările vecine fără a face şi controale suficiente. Eurodeputaţii mai cer să aibă un cuvânt de spus la acordarea fiecărui astfel de ajutor şi, după votul de la sfârşitul săptămânii trecute vor începe negocierile oficiale cu Consiliul European pe această temă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite