Tensiuni între Parlament şi Consiliul European: Eurodeputaţii acuză faptul că nu au acces la rapoartele Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarii din Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) au reclamat astăzi faptul că nu au acces la rapoartele de evaluare ale României şi Bulgariei pentru aderarea la Schengen, că nu le cunosc şi nu pot da un aviz cu privire la aderarea celor două ţări la Schengen. 

"Rapoartele României şi Bulgariei par să fie o problemă destul de sensibilă, secretizată. Nimeni nu pare să aibă acces la documente încă, în mod official", a declarat pentru Adevărul Europa, un oficial al Comisiei LIBE din Parlamentul European.

"Toată lumea ştie ce se întâmplă momentan cu acest dosar, se cunosc toate detaliile dezbaterii, însă nu e nimic oficial, nimic sub forma unui document oficial scris", a adăugat un alt oficial.    

Potrivit acestora există un calendar pentru procesul de aderare al României si Bulgariei la Schengen, însă nimeni nu are acces la rapoartele tehnice finale.  Reprezentanţii Parlamentului susţin că ar fi trebuit să le primească  până pe 28 ianuarie dată la care experţii Schengen se mai întâlnesc odată la Bruxelles pentru a afla care sunt obiecţiile Franţei .    

Carlos Coehlo, raportorul principal pe chestiunea Schengen în Comisia LIBE, care se va ocupa de cele două rapoarte şi va informa grupul său politic înaintea unei decizii, nu a primit încă documentele oficiale.

Consiliul European a refuzat să trimită rapoartele la Parlamentul European după ce acestea au fost cerute oficial.

Citeşte, pe Adevărul Europa, care sunt motivele pentru care oficialii Consiliului nu au trimis rapoartele eurodeputaţilor.

Comisia parlamentară LIBE, cea în care va ajunge decizia pe rapoartele de evaluare Schengen, s-a întrunit în această după-amiază şi a reclamat în termeni duri refuzul Consiliului. Europarlamentarii au cerut intervenţia preşedintelui Parlamentului European care să clarifice relaţia Parlamentului cu Consiliul.    

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite