INFOGRAFIE Cheltuielile nesimţite ale UE. De unde şi cum se pot tăia milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de euro din deconturile miilor de funcţionari UE, subvenţiile pentru cantine şi cafenele, 100 de milioane de euro de la traduceri, alte 150 de la „propaganda europeană", încă 25 de milioane din zecile de spaţii închiriate şi renunţarea la şedinţele de la Strasbourg - alte 200 de milioane - se pot tăia din bugetul Parlamentului European, arată studiul la unui europarlamentar britanic.

În timp ce toate guvernele naţionale au luat măsuri de austeritate ca să reducă deficitele Parlamentul European (PE) continuă să ceară un buget mai mare. Membru al PE, Geoffrey Van Orden, ales din partea Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, a făcut calcule prin care arată cum se poate reduce cu cel puţin 400 de milioane de euro anual bugetul de cheltuieli pentru funcţionarea instituţiei şi beneficiile euroaleşilor. Studiul Fundaţiei pentru Reformă Europeană „Noua direcţie", condusă de Geoffrey Van Orden, arată că se pot face economii de cel puţin 24% din actualele cheltuieli, bani care ar trebui să se întoarcă la statele contributoare la bugetul UE. Vezi raportul complet

Mii de funcţionari cu salarii exorbitante

„Tăierile propuse ar salva aproape jumătate de miliard de euro fără să afecteze în vreun fel funcţionarea instituţiei", susţine Van Orden. El arată că ceea ce a determinat creşterea costurilor a fost „inflaţia masivă de birocraţie" a Parlamentului. De la extinderea din 2004 numărul funcţionarilor a crescut de la puţin sub 4.000 la 6.245. În plus, susţine alesul britanic, s-a ajuns ca peste 1.000 de oficiali ai PE să câştige chiar mai mult decât europarlamentarii.

Citeşte cum au fost prinşi europarlamentarii că încasau diurne şi pe zilele libere

Citeşte cât de constisitori erau şi anul trecut euroaleşii şi ce "eforturi" pentru reducerea cheltuielilor au făcut

Una din propunerile sale se referă la îngheţarea salariilor deputaţilor europeni care ar trebui să rămână la nivelul lor actual (93.685 de euro pe an), în timp ce indemnizaţia pentru cheltuieli generale, de aproximativ 4.200 de euro pe lună, ar trebui să fie redusă cu 10%, la fel ca şi deconturile pentru călătorii.

image

Tăiaţi din propagandă: 44 milioane de euro

Proiectul pentru noul muzeu "Casa Istoriei Europene", ale cărui costuri sunt estimate la peste 150 milioane ar trebui să fie anulat."Birourile de informare ale UE" cu peste 200 de angajaţi în fiecare stat membru consumă peste 44 milioane pe euro anual şi ar trebui reduse. 



Parlamentul închiriază şi deţine în prezent circa 63 clădiri, dublu faţă de cele ocupate în 2002. Dacă PE ar reduce numărul de metri pătraţi pe care îi ocupă cu 10% în trei ani, ar economisi 25 de milioane de euro în fiecare an. Economii enorme ar veni din închiderea celui de-al doilea loc în care se ţin şedinţele de plen ale Parlamentului European, la Strasbourg. Potrivit studiului, dacă toată activitatea legislativă s-ar desfăşura doar în Bruxelles s-ar economisi 200 milioane de euro pe an. Alte cel puţin 100 de milioane de euro sunt cheltuite în fiecare an pe traducerea documentelor, dintre care 90% doar pentru documente "pregătitoare" care sunt traduse în toate limbile. Dacă traducerile s-ar reduce la 5 sau 6 limbi europene reducerea costurilor ar însemna 40 de milioane de euro pe an, mai arată studiul.

image
Translator pentru instituţiile europene

Securitatea eurocraţilor: 35,7 milioane de euro

Cel puţin 35 milioane de euro sunt cheltuiţi doar în acest an pe contracte cu companii externe pentru a asigura securitatea clădirilor Parlamentului European din Bruxelles, Strasbourg şi Luxemburg. Să intri în Parlament este ca şi cum circuli cu avionul. Sistemele de securitate şi scanare sunt precum cele din aeroporturi.

Între timp, au existat incidente majore de securitate în Parlamentul European.
În februarie 2009, un bărbat fluturând un pistol a furat aproximativ 60.000 de euro dintr-o bancă şi a intrat în clădirea Parlamentului. Făptuitorul a scăpat.
În luna mai 2010, o cantina a fost jefuită. Din nou, nici un suspect nu a fost reţinut.
La data de 4 februarie 2011, doi bărbaţi au intrat în oficiul Poştal al Parlamentului şi au furat 8.000 de euro. Ambii au scăpat.
La 18 februarie 2011, un jurnalist TV a trecut prin sistemele de securitate cu un pistol jucărie din metal ascuns sub jachetă. El a arătat pistolul către camerele video, în timp ce stătea la câţiva metri distanţă de preşedinţii Parlamentului European, Consiliului şi Comisiei.
Cu o mai mare eficienţă şi cu mult bun simţ, factura pentru securitatea Parlamentului ar putea fi redusă cu 10%, scrie studiul citat.

Circul Strasbourg: o cheltuială de 200 de milioane de euro

Unul dintre cele mai evidente abuzuri pe banii contribuabililor europeni este relocarea lunară a Parlamentului din Belgia spre Franţa şi înapoi. Se estimează că "circul trambalării" funcţionarilor, documentele şi deputaţilor europeni, la Strasbourg, timp de 48 de zile pe an, costă peste 200 milioane de euro anual. Aceasta nu este însă o decizie pe care să o poată lua deputaţii. Este nevoie de o schimbare de tratat şi acest lucru este posibil doar cu acordul unanim al guvernele celor 27 de state membre.

Cafenele şi cantine subvenţionate: 2,6 milioane de euro

Nu poate fi prea corect ca, în timp ce un om de rând trebuie să plătească 2,60 euro pentru un café latte în Place Luxemburg, angajaţii extrem de bine plătiţi din PE cumpără cafeaua din interiorul cafenelelor instituţiei cu numai 85 de cenţi. Acest lucru este posibil printr-un buget de subvenţii care a ajuns la 2,6 milioane de euro numai pentru anul 2011.



Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite