Noapte istorică pentru UE: Pariul pe moneda europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Divergenţele mari dintre liderii europeni ameninţau aseară să blocheze Consiliul European de la Bruxelles
Divergenţele mari dintre liderii europeni ameninţau aseară să blocheze Consiliul European de la Bruxelles

Liderii europeni trebuiau să anunţe, ieri noapte, cum vor reuşi, concret, să salveze moneda euro. Neînţelegerile erau însă mari pe toate cele trei capitole ale planului: recapitalizarea băncilor, extinderea capacităţii de finanţare a fondului european de salvare şi ştergerea unei părţi din datoriile Greciei.

Liderii UE au decis să asigure finanţarea pe termen mediu a băncilor europene şi să crească valoarea economiei reale. Pe viitor, băncile europene vor avea nevoie de mai mult capital decât până acum, iar acesta ar trebui să fie de mai bună calitate, astfel încât să poată suporta şocurile pieţei. Recapitalizarea depinde acum de nivelul datoriei Greciei şi de capacitatea fondului european de salvare.

„Recapitalizarea băncilor este o problemă care afectează toate statele membre. Iar ea vine la pachet cu restul de măsuri economice, independentă nu ar avea nicio şansă de succes, deci nu trebuie privită ca o măsură izolată", a spus ministrul polonez de Finanţe, Jan Vincent-Rostowski, după încheierea primei părţi a summitului european.

Propunerea lui Băsescu, acceptată de Europa

„Prin decizia adoptată astăzi, nu doar România, ci toate statele au garanţia că subsidiarele aparţinând băncilor-mamă din alte state vor menţine nivelul de capital şi pentru anii următori", a spus preşedintele Traian Băsescu, adăugând că acesta este un semnal bun pentru economia României.

Rata capitalului de rang întâi trebuie să fie semnificativ mai mare decât marja de 9%, şi apoi să se evalueze expunerea băncii la datoriile suvernane din zona euro, au stabilit liderii UE. Aceste măsuri trebuie să asigure o protecţie pentru bănci în faţa şocurilor pieţelor financiare, iar ţintele stabilite pentru nivelul de capital trebuie atinse până în iunie 2012. 

Pentru recapitalizare, băncile trebuie să folosească în primă fază surse private de capital, apoi, dacă este necesar, guvernele naţionale ar trebui să ofere sprijin, iar în ultima fază, dacă acest sprijin nu este disponibil, fondul de salvare european ar putea interveni.

Liderii zonei euro vor să crească „de mai multe ori" capacitatea financiară, acum de 440 de miliarde de euro, a Fondului European de Stabilitate Financiară, însă detaliile privind această suplimentare vor fi convenite de miniştrii de Finanţe în noiembrie, potrivit proiectului de comunicat al reuniunii.

În privinţa datoriilor Greciei, liderii zonei euro au încercat încă de marţi să ajungă la un acord.  Discuţiile dintre negociatorii europeni şi reprezentanţi ai deţinătorilor de obligaţiuni elene au rămas însă neconcludente şi pun în pericol unul dintre cei trei piloni-cheie ai acordului: o rezoluţie finală pe pachetul de salvare al Greciei care să includă şi rezolvarea problemei datoriilor, susţin surse citate de Financial Times.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat, ieri, că liderii europeni ar trebui să se pună de acord asupra unui plan care ar presupune tăierea cu 50% a datoriilor Greciei către deţinătorii privaţi de obligaţiuni. „Ziua de astăzi este dedicată numai salvării monedei euro şi protejării ideilor pe care noi toţi le împărtăşim în Europa. Noi, poporul grec, facem eforturi supraomeneşti pentru a ne redresa", a declarat, înaintea reuniunii premierul grec Giorgios Papandreu.

Cine se opune

Potrivit „Telegraph", deşi summitul este unul crucial, în joc fiind salvarea euro, nu vor fi puse pe masă problemele de fond ale crizei. Germania, scrie cotidianul britanic, a ridicat noi obiecţii în ceea ce priveşte soluţiile pentru ţările cele mai îndatorate din eurozonă - recapitalizarea băncilor şi mărirea Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară până la un trilion de euro.  Divergenţe au existat şi în cadrul coaliţiei britanice - conservatorii lui David Cameron şi liberal-democraţii care nu se înţeleg pe tema soluţiilor propuse de UE. În plus, anunţul FMI că ar putea interveni şi participa la FESF ar însemna că inclusiv contribuabilii britanici ar plăti pentru salvarea zonei euro, deşi nu fac parte din ea.

O altă problemă vine dinspre Danemarca, unde premierul Mark Rutte nu va avea probabil susţinerea Parlamentului său pentru orice fel de salvare ar fi convenită de şefii de stat şi de guvern ai UE. Guvernul minoritar al Olandei nu va reuşi să obţină o majoritate în Parlament pentru a aproba reforma Eurozonei.

Click pe foto pentru a vedea detaliile planului pe care au lucrat liderii UE



Culisele summitului

Oficiali europeni au recunoscut în timpul nopţii, potrivit „The Telegraph", că multe din detaliile planului de salvare vor trebui să aştepte până la o nouă reuniune a miuniştrilor de Finanţe din week-end. Premierul Marii Britanii, David Cameron, a fost printre primii sosiţi la Euro summit. Se opreşte în faţa jurnaliştilor. „Este în interesul Marii Britanii ca această criză să fie rezolvată şi ceea ce vom discuta în această seară are legătură cu noi", a spus Cameron. Jean Claude Juncker, premierul ducatului de Luxemburg, supărat că din cauza democraţiei germane şi a votului din Parlamentul lui Merkel s-a convocat un extra summit, a declarat că seara de miercuri este una în care „multe detalii vor fi puse la punct. Poate nu toate, dar se vor lua decizii". 

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a ajuns, a pozat, dar, contrar obiceiurilor sale nu a vorbit cu presa. Silvio Berlusconi, ironizat la reuniunea de duminică de cuplul „Merkozy", a ajuns, ca de obicei, târziu, impecabil îmbrăcat, dar nu a dat declaraţii. Premierul grec, Giorgios Papandreu, cu capul plecat, a mai încercat o dată să ia apărarea poporului său.

Apoi, a apărut şi preşedintele Traian Băsescu. Nu a dat declaraţii presei, dar nici nu a fost întrebat. Liderii statelor UE au ajuns apoi în sala de Consiliu unde şeful de la Cotroceni s-a  dus direct la Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European. Jurnaliştilor nu le-a fost permis decât să fotografieze, dar subiectul discuţiei dintre cei doi era ori Schengen, ori băncile. După ce a stat câteva minute cu Sarkozy şi Van Rompuy, Merkel s-a dus glonţ la Berlusconi, după care a făcut liniştită turul de masă pentru a-i saluta pe ceilalţi lideri UE.

Dispare euro?

Pariurile de la Bruxelles erau aseară de 6/5 în favoarea dispariţiei monedei euro până în 2015. În timp ce pieţele financiare aşteptau decizia summitului, divergenţele răsărite din toate părţile înainte de summit au antrenat o scădere puternică a monedei europene.

Click pe foto pentru a vedea detaliile planului pe care au lucrat liderii UE
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite