Parisul ar putea ridica restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de romi au fost repatriaţi din Franţa
Zeci de romi au fost repatriaţi din Franţa

Oficiali ai Guvernului de la Paris vor avea săptămâna viitoare o reuniune în care este de aşteptat să decisă ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari încercând în acest fel să rezolve şi problema statutului legal a celor aproximativ 15.000 de romi din aceste două ţări care trăiesc în Franţa.

Presa franceză, citată de Euractiv.com, relatează declaraţiile ministrului de interne Manuel Valls potrivit căruia acordarea dreptului la muncă „ar putea fi una din soluţii" pentru comunităţile de imigranţi.

Organizaţiile pentru drepturile civile au susţinut de mai multe ori că, fără o astfel de măsură, integrarea romilor este imposibilă.

O astfel de abordare înseamnă o schimbare majoră în felul în care Franţa intenţionează să trateze problema romilor după ce politica fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy în privinţa romilor a declaranşat în urmă cu doi ani un conflict deschis cu Bruxellesul.

Comisia Europeană susţine o astfel de abordare mai ales că, din punctul de vedere al analizelor sale, menţinerea restricţiilor nu au justificare economică.

Pe de altă parte, nu toţi politicienii francezi sunt fericiţi cu o astfel de mişcare.

Deputatul francez Philippe Meunier, secretar naţional al Partidului Mişcării Populare, aflat în opoziţie, doreşte renegocierea tratatelor cu Uniunea Europeană şi facilitarea „expulzării românilor fără venituri".
Într-un comunicat de presă, deputatul susţine că locuitorii din circumscripţia sa, Rhone, cer guvernului să-şi asume responsabilitatea de a pune capăt taberelor de ţigani, cerşetoriei agresive şi numărului mare de furturi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite