Comisia Europeană: Site-ul olandez anti est-europeni promovează intoleranţa. Nu putem lua nicio măsură. Depinde de Guvernul de la Haga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Site-ul partidului populist olandez PVV
Site-ul partidului populist olandez PVV

Vicepreşedintele Comisiei Europene Viviane Reding responsabil pentru justiţie şi drepturile omului a transmis astăzi că site-ul olandez PVV lansat împotriva imigranţilor est europeni promovează intoleranţa, dar că fiind practic o declaraţie politică (apelul aparţine Partidului Libertăţii olandez) Executivul UE nu poate lua nicio măsură.

În Europa susţinem libertatea. Este un continent deschis unde cetăţenii se pot deplasa, munci sau studia oriunde doresc. Cetăţenii celor 27 de state membre trebuie să se simtă acasă indiferent de ţara în care decid să meargă. PVV este în afara acestor principii. Cere oamenilor să fie intoleranţi
Europa trece prin vremuri dificile. Putem rezolva problemele noastre doar prin toleranţă şi solidaritate Cerem cetăţenilor nu urmeze acest apel la intoleranţă", este declaraţia vicepreşedintelui Reding.

Întrebat de ce CE nu ia nicio măsură, purtătorul de cuvânt al comisarului, Matthew Newman, a explicat că site-ul reprezintă este practic o declaraţie politică, al unui partid politic şi nu reprezintă poziţia Guvernului, aceasta fiind singura posibilitate a Comisiei de a reacţiona. El a adăugat că, prin tratat, Executivul de la Bruxelles poate interveni doar atunci când este vorba despre încălcarea legilor europene. Practic, în acest caz, este de competenţa Guvernului olandez să ia măsuri, a adpugat Newman.

Site-ul PVV, al Partidului Libertăţii olandez, lansat miercurea trecută, îndeamnă la depunerea de plângeri împotriva imigranţilor est-europeni în Olanda. "Ai probleme cu persoane din Europa Centrală şi de Est? Ţi-ai pierdut locul de muncă în faţa unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Vrem să ştim", se arată pe site-ul lansat de partidul lui Geert Wilders. Site-ul prezintă titluri de ziar precum "Nu ar fi mai bine dacă ai pleca înapoi?" sau "Est-europenii, din ce în ce mai infractori".

Potrivit purtătorului de cuvânt al partidului populist olandez, Ino van den Besselaar, site-ul a înregistrat deja 14.000 de plângeri.

Ministerul român al Afacerilor Externe a îndemanat autorităţile olandeze să acţioneze împotriva site-ului, despre care afirmă că "încalcă normele europene" şi este discriminatoriu. De asemenea, Polonia a cerut ca site-ul să fie închis.

Ministrul olandez al Afacerilor Sociale Henk Kamp a declarat că este treaba PVV să decidă ce acţiuni să promoveze. Partidului Libertăţii (PVV, anti-migrare) se află într-o alianţă cu Guvernul minoritar, susţinând politica economică a acestuia în schimbul unor reglementări mai dure în domeniul migrării.

Guvernul olandez dorește să se distanțeze de site-ul creat de partidul populist PVV pentru înregistrarea reclamațiilor împotriva est-europenilor, a declarat ieri preşedintele Confederaţiei Industriei şi Angajatorilor din Olanda, relatează site-ul DutchNews.nl. Mai multe țări au cerut închiderea site-ului.

"Acest lucru alimentează frica faţă de străini şi nu ar trebui să avem aşa ceva în această ţară deschisă", a declarat Bernard Wientjes, preşedintele Confederaţiei Industriei şi Angajatorilor (VNO-NCW), pentru postul de televiziune Nos, citat de Mediafax.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite