Şeful PPE de la Bruxelles: Sunt îngrozit. În România libertatea de exprimare e ameninţată. Numai comuniştii inventau duşmani ai naţiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Joseph Daul, avertizează că în Romania libertatea de exprimare este în pericol prin acţiunile actualului govern care încearcă reducerea la tăcere a opoziţiei.

În Romania guvernul de coaliţie socialist-liberal a înaintat plângeri penale acuzând 15 lideri ai opoziţiei de denigrare a statului. "Sunt îngrozit. Nu pot să cred că într-un stat membru al Uniunii Europene, după mai mult de 20 de ani de la căderea comunismului, libertatea de exprimare este din nou amenitată. Istoria recentă a aratat ca toate formele de totalitarism încep cu represiunea politică şi îngrădirea dreptului la opinie", susţine Daul. Potrivit acestuia dezbaterea politică putere - opoziţie ar trebui să aibă loc în spaţiile publice, nu în birourile procurorilor.

Liderul PPE mai spune că noile evenimente care au loc în România "sparg toate limitele normale ale democraţiei şi trimit un semnal extrem de negativ în ceea ce priveşte angajamentul recent afirmat al autorităţilor române de a respecta pe deplin statul de drept".

"Inventarea dusmanilor natiunii, aşa cum făcea Partidul Comunist, nu este altceva decât o formă de retorică radicală, în care vina este atribuită, nu celui care ia o decizie proastă, ci aceluia care atrage atenţia asupra ei. Guvernul de coaliţie din România subminează independenţa instituţiilor democratice din ţară, iar acum ia in vizor pe cei care ar putea să împiedice preluarea puterii", mai spune Daul.

După ce a refuzat să-l primească pe premierul Victor Ponta, Daul îi adresează din nou invitaţia de a participa, la urmatoarea sesiune plenară a Parlamentului European.

Liderul socialiştilor europeni din Parlamentul European Hannes Swoboda a reacţionat săptămâna trecută imediat după publicarea raportului pe justiţie al Comisiei Europene. El a salutat propunerea lansată de comisarul pentru justiţie Viviane Reding care, urmare a recentelor evoluţii din România, a avansat ideea unui ministru europeal pentru Justiţie care să poată cere Curţii Europene pentru Justiţie să ia măsuri atunci cînd într-un stat membru independenţa justiţiei este ameninţată.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite