PE votează astăzi rezoluţia privind deblocarea adopţiilor. Elena Băsescu: Decizia privind adopţia internaţională să aparţină exclusiv statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European (PE) va supune votului miercuri o rezoluţie, iniţiată de delegaţia italiană, referitoare la adopţiile internaţionale în Uniunea Europeană.

Plenul Parlamentului European a dezbătut, luni seară, o iniţiativă a 62 de eurodeputaţi pentru redeschiderea adopţiilor internaţionale la nivelul UE, România fiind menţionată aproape în exclusivitate în criticile aduse legislaţiei care nu permite adopţii internaţionale. Europarlamentarii au subliniat că problema copiilor abandonaţi a devenit foarte gravă şi presantă în state UE precum România, Bulgaria şi Italia.

Proiectul rezoluţiei privind adopţiile prevede următoarele:

- Prioritate, ori de câte ori este posibil şi în interesul superior al copilului, adopţiei în ţara de origine a copilului.

- Soluţiile alternative pot fi: găsirea unei familii de plasament - îngrijirea personală sau de tip rezidenţial -  sau găsirea unei familii prin adopţie internaţională, conform cu legislaţia naţională relevantă şi convenţiile internaţionale.

- Coordonarea la nivel european a politicilor şi strategiilor privind instrumentul adopţiei internaţionale, în conformitate cu convenţiile internaţionale, în vederea îmbunătăţirii asistenţei în domeniul serviciilor de informare, pregătirii adopţiei interstatale, procesării cererilor de adopţii internaţionale şi a serviciilor post-adopţie, ţinând cont de faptul că toate convenţiile internaţionale privind protecţia drepturilor copilului recunosc dreptul copiilor orfani sau abandonaţi de a avea o familie şi de a fi protejaţi.

- Comisia Europeană să examineze funcţionarea sistemelor naţionale la nivel european.

- Trebuie aplicată legislaţia din ţara de origine a familiei care caută un copil pentru adopţie internaţională ori de câte ori se pune problema protecţiei drepturilor copiilor pe termen lung.

- Autorităţile naţionale competente să trebuie să prezinte rapoarte periodice statelor membre de origine în legătură cu dezvoltarea unui copil care a făcut obiectul unei adopţii internaţionale.

- Elementele de protecţie procedurale şi examinarea atentă a tuturor documentelor de adopţie, inclusiv certificatele de naştere, contribuie la protecţia copilului împotriva încălcării drepturilor sale, care apare atunci când există dubii cu privire la vârsta sau identitatea copilului.

- Un sistem fiabil de înregistrare a naşterii poate împiedica traficul de copii în scopul adopţiei.

- PE să ia în considerare soluţii legale pentru a facilita recunoaşterea reciprocă a documentelor necesare pentru adopţie.

- Instituţiile UE şi statele membre să participe în mod activ la lupta împotriva traficului de copii în scopul adopţiei.

Europarlamentarul Elena Băsescu: Adopţia internaţională trebuie hotărâtă de fecare stat, nu de altcineva

Elena Băsescu a afirmat marţi, în PE, că sintagma "dreptul copilului de a fi adoptat internaţional", nu este recunoscută de Convenţia ONU şi cea de la Haga, fiecare stat având obligaţia de a decide singur soluţiile potrivite copiilor săi.

"Apreciez interesul colegilor mei din delegaţia italiană pentru situaţia copiilor abandonaţi, interes pe care îl împărtăşim cu toţii de altfel, însă această problematică ţine doar de competenţa naţională. Am insistat să iau parte la această dezbatere deoarece provin dintr-o ţară asupra căreia se fac presiuni pentru reluarea adopţiilor internaţionale şi modificarea legislaţiei. Însă în România există mai multe familii doritoare să adopte decât copii adoptabili, iar legislaţia noastră, la care au contribuit şi experţi internaţionali, este în perfectă concordanţă cu cea europeană", a susţinut Elena Băsescu, fiica cea mică a preşedintelui României.

Ea a atas atenţia că mai multe tribunale pentru minori din Italia au emis, în 2009, şapte hotărâri de adopţie pentru copii din România, în pofida legii.

"Recomand tuturor o mai bună cunoaştere a legislaţiilor naţionale. Ma refer aici la faptul că, de exemplu, mai multe tribunale de minori din Italia au emis în 2009 şapte hotărâri de adopţie pentru copiii din România, fără să ţină cont de legislaţia noastră în domeniu", a spus europarlamentarul PDL.

Elena Băsescu a subliniat că numărul mare de copii aflaţi în centre de plasament este cauzat de faptul că "aceşti copii ajung în sistem din cauza situaţiei precare a familiilor din care provin", iar în baza convenţiilor şi legislaţiei internaţionale "nu trebuie să reprezinte un motiv pentru adopţie".

În continuare, eurodeputatul PDL afirmă că în România 22.966 de copii "au totuşi un părinte", adăugând însă că  legislaţia din România nu prevede decăderea din drepturile părinteşti, decât în cazul unui abuz. "Deci aceşti copii nu sunt în situaţia de a fi adoptaţi. La fel şi cei 22.285 de copii aflaţi în asistenţă maternală", a mai spus Elena Băsescu.

În opinia ei, "raţionamentul Rezoluţiei trebuie axat asupra interesului superior, primordial al copilului şi nu al celui care adoptă. Fiecare stat, şi nu altcineva, are obligaţia de a alege soluţiile cele mai potrivite pentru copiii săi - care să nu-l desprindă din mediul lui cultural, etnic, lingvistic si religios".

Va schimba România legea adopţiilor în mandatul lui Băsescu?

În 2007, Bucureştiul a interzis adopţiile de către familii străine, în pofida interesului din ce în ce mai mare în rândul cuplurilor irlandeze pentru copii din orfelinatele din România. Europarlamentarul Fine Gael Sean Kelly a declarat că este imperativ să fie luate măsuri pentru a permite adopţiile internaţionale în cadrul UE.

Dezbaterea din Parlamentul European vine la mai puţin de un an de când petiţia organizaţiei italiene "Amici dei bambini", prin care se solicita redeschiderea adopţiilor internaţionale de către România, a fost închisă la propunerea europarlamentarului PSD Victor Boştinaru şi cu acordul tuturor membrilor Comisiei de Petiţii a Parlamentului European.

În aprilie 2010, preşedintele Traian Băsescu declara că legea privind adopţiile nu se va schimba, "cel puţin" atât timp cât va fi el preşedinte, indiferent de lobby-ul care s-ar face "la Bruxelles şi nu numai".

"În ceea ce priveşte adopţiile, România are o lege naţională. Se poate face lobby oricât, la Bruxelles şi nu numai. România nu-şi schimbă legea adopţiilor cel puţin cât eu voi fi preşedintele României", a spus atunci Băsescu, răspunzând unei întrebări.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite