Opoziţia l-a pârât pe Băsescu la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii USL au fost ieri la Parlamentul European pentru a-i convinge pe politicienii europeni că în România „nu se mai poate aşa!“.

„Păcat că nu ne intersectăm", a spus Traian Băsescu râzând, fără vreo umbră de regret, când a fost întrebat luni seară după Consiliul European de la Bruxelles despre „protestul" opoziţiei USL care marţi a fost la Parlamentul European (PE). „Situaţia din România" a făcut obiectul unei audieri publice la care opoziţia a adus 40 de persoane din ţară şi la care eurodeputaţii PDL au răspuns în grup: toţi au fost în sală în frunte cu un membru al Guvernului, Sulfina Barbu.

"O să avem momente vesele. Ia uite, a venit Stolojan. Uite, şi Sulfina. Am auzit că vrea să şi vorbească", le spunea eurodeputatul PSD Victor Boştinaru colegilor de grup. La scurt timp, Stolojan vorbea cu Hannes Swoboda (Austria), lider al social-democraţilor europeni din PE şi gazdă a audierii. De altfel, liderul grupului socialiştilor europeni a fost cel care şi-ar fi sfătuit colegii politici români că, dacă vor audiere, rezoluţie, întrebare, interpelare în Parlamentul European, să nu lege situaţia din Ungaria de cea din România, aşa cum reprezentanţi ai grupului PSD ar fi vrut. Vor fi două dezbateri separate, a spus Swoboda. La audierea de ieri, austriacul a şi lansat primul „atac".

Swoboda: De ce nu vorbiţi voi la Bucureşti?

„Doamna Sulfina Barbu, poate ne explicaţi de ce aţi venit până aici la Bruxelles ca să vorbiţi cu Opoziţia în loc să vorbiţi acasă. Şi cum a fost numit noul ministrul de Externe. Sigur că este interesant să veniţi la PE pentru că noi promovăm dialogul şi noi promovăm democraţia. Colegii noştrii (n.n. - USL) doresc proceduri democratice spre deosebire de ceea ce spun unii indivizi care cred că prin populism pot rezolva orice", a spus Swoboda. 

„Nu am venit să ne plângem şi nici să criticăm guvernul. Facem asta în Bucureşti. Am venit să vă informăm despre ce se întâmplă în România şi să îi apărăm pe cetăţenii care protestează în stradă", a spus Victor Ponta. Oamenii nu au ieşit în stradă supăraţi de tăierile de pensii şi de salarii, a mai spus liderul social-democraţilor, după care a venit cu argumentele prezentate în mai multe rânduri la Bucureşti: legi importante ale ţării precum Codul Muncii şi Legea învăţământului au fost adoptate cu asumarea răspunderii Guvernului, şi nu prin dezbateri parlamentare. „Nu am avut dreptul să facem amendamente. Vă place? Bine. Nu? Faceţi moţiuni de cenzură. Aşa sunt adoptate cele mai importante legi în România. Practic, democraţia a fost suspendată", a spus Ponta.

Crin Antonescu, şeful liberalilor, şi-a mai nuanţat loviturile verbale despre dictatură. „Acum câteva zile, domnul preşedinte al României, într-o dezbatere mult aşteptată, a spus: «Eu sunt un dictator? Eu nu sunt. Pentru că pe mine, mă atacă mulţi, de dimineaţă până seara, la televizor. E adevărat. Dar nu mai accept să mai vorbim despre dictatură în România»", a spus Antonescu.

Opoziţia a difuzat apoi un "documentar" Antena 3, cu gafele puterii şi cele mai controversate moment politice. Eurodeputaţii PDL au vrut să ia cuvântul şi apoi să proiecteze şi ei un film. Doar prima cerere le-a fost aprobată, astfel că ministrul Sulfina Barbu a putut să ia cuvântul.  Era foarte aproape să fie uitată, dar a intervenit prompt Theodor Stolojan.

Duelul şefilor politici de la Bruxelles

"Dacă tot suntem la secţiunea film, am vrea şi noi să difuzăm unul. Mult mai scurt", a intervenit Traian Ungureanu, europarlamentar PDL. "Doar la finalul dezbaterii", a spus moderatorul, un jurnalist de origine bulgară, care a studiat în România. Joseph Daul, preşedintele grupului popularilor europeni (PPE), din care face parte PDL, a acuzat Opoziţia din România, care a cerut sancţiuni din partea Bruxelles-ului, că acţionează împotriva intereselor populaţiei ţării. El a ripostat la poziţiile exprimate de liderul social-democraţilor, Hannes Swoboda, care, imediat după ce a fost recent ales ca lider al grupului politic în PE, a şi anunţat că susţine Opoziţia din România.

Popularii europeni şi-au apărat „fraţii" români.  „Fac apel la opoziţia din România să fie responsabilă. Cererile Opoziţiei pentru sancţiuni din partea instituţiilor europene nu sunt împotriva Guvernului, ci împotriva poporului român. Să nu distrugă ceea ce poporul român a construit în ultimii 22 de ani", a declarat Daul, potrivit unui comunicat al grupului PPE din Parlamentul European. Daul a mai spus că opoziţia politică românească foloseşte frustrările cetăţenilor pentru a discredita acţiunile puterii. "Acest lucru ar putea conduce la pierderi majore pe pietele europene şi ar aduce ţara într-un impas", a mai spus liderul PPE.



Situaţia din România cu proteste pe afiş

Despre „situaţia din România" au venit să vorbească: Victor Ponta (PSD), Crin Antonescu (PNL), Daniel Constantin (PC), plus reprezentanţi ai societăţii civile: preşedintele Asociaţiei Pro-Democraţia, Cristian Pîrvulescu, membru în Comitetul Economic şi Social European, directorul executic al Transparency International România, Victor Alistar, jurnalistul Răzvan Dumitrescu de la Antena 3 şi economistul Liviu Voinea. Gazdele evenimentului au fost liderii grupurilor socialist şi liberal din Parlamentul European, Hannes Swoboda (Austria) şi, respectiv, Guy Verhofstadt (Belgia). 

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite