Olanda nu cedează pe Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, şi ministrul olandez pentru Imigraţie, Gerd Leers, la Consiliul JAI
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, şi ministrul olandez pentru Imigraţie, Gerd Leers, la Consiliul JAI

A treia încercare a Preşedinţiei poloneze a UE de a pune presiune pe Olanda pentru a accepta România şi Bulgaria în Schengen a eşuat la Consiliul JAI de ieri.

Miniştrii de Interne din statele membre UE au discutat despre guvernanţa Schengen în condiţiile în care statele membre cer tot mai multe condiţii, iar comisarul UE pentru Afaceri Interne Cecilia Malmstrom a propus deja un mecanism pentru verificarea aplicării aquis-ului.

S-a discutat şi despre îngrijorările legate de reintroducerea controalelor la frontiere în circumstanţe excepţionale. Ataşat acestui subiect, aderarea României şi Bulgariei a figurat din nou pe agendă, însă doar ca formă de presiune şi nu pentru a fi supusă votului. Nici în septembrie, când practic aderarea celor două ţări ar fi putut fi votată, acordul, blocat de Olanda, a fost retras din cauza lipsei unanimităţii. 

Olanda: ne vedem în 2012

Ultima şi cea mai recentă discuţie legată de refuzul unui singur stat membru de a accepta compromisul aderării în etape pentru România şi Bulgaria a fost la summitul UE de la sfârşitul săptămânii trecute, la cel mai înalt nivel.

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a pus pe agendă chestiunea, iar Comisia Europeană a transmis, de la cel mai înalt nivel, că cele două ţări sunt tehnic pregătite să facă parte din spaţiul fără frontiere. Ieri la prânz, Olanda avea aceleaşi argumente ca şi acum trei luni. „Nu ne-am răzgândit. Avem argumentele şi opiniile noastre şi le-am spus exact aşa cum sunt. Aşteptăm rezultatele din februarie pe corupţie şi justiţie", a declarat ieri, la Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne, ministrul olandez pentru Imigraţie, Gerd Leers.

Deputatul olandez creştin-democrat Esther de Lange a dus ieri în Parlamentul European un coş cu legume pentru colegii români, ca reacţie la declaraţiile preşedintelui României, Traian Băsescu, care a spus weekendul trecut, după ce a fost la cumpărături într-un supermarket din Bucureşti, că a evitat să cumpere zarzavaturi din Olanda.

„Cred că este mai bine să nu cumparăm zarzavaturi olandeze", a declarat Traian Băsescu, afirmaţie care i-a supărat pe europarlamentarii olandezi. De Lange a spus că apelul preşedintelui român este în contradicţie cu acordurile pe care le avem pe piaţa europeană. „Nu este nimic în neregulă cu fructele noastre olandeze şi România nu poate să blocheze, din motive aparent politice, exporturile noastre", a spus Lange într-o postare pe site-ul său.

Cu roşiile în geantă

În cursul zilei de ieri, Delange anunţa pe Twitter că este cu „roşiile în geantă în drum spre Strasbourg".  Ea şi preşedintele grupului olandez din PE, Wim van de Camp, au mai declarat că vor adresa mai multe întrebări legate de conduita preşedintelui României. De altfel, în septembrie, când Olanda a blocat aderarea României şi Bulgariei, iar Bucureştiul a blocat un transport de lalele olandeze pentru verificări legate de o bacterie periculoasă, Van de Camp a cerut investigarea cazului. Potrivit unor surse din PPE, în cursul după-amiezii, după negocierile dintre delegaţia română a PPE şi cea olandeză, eurodeputaţii din Ţările de Jos ar fi renunţat la „protest".  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite