Europarlamentarii români către Olanda: Nu ne discriminați!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarii români sar în apărarea muncitorilor sezonieri din Țările de Jos: "Avem aceleași drepturi ca și orice alt cetățean al Uniunii!"

Euro-aleșii critică mișcarea ministrului olandez pentru afaceri sociale Henk Kamp de a oferi permise de muncă "doar în cazuri excepționale" lucrătorilor sezonieri români și bulgari.

Corina Crețu, vicepreședinte PSD și membru al Comisiei europarlamentare pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale, a cerut marți (5 iulie) Comisiei Europene "să intervină pe langă guvernele țărilor care aplică standarde diferite și să adopte măsuri pentru asigurarea unui tratament egal tuturor cetățenilor europeni". Crețu susține că românii au același drept cu orice al cetățean al UE și nu ar trebui discriminați, chiar dacă, pentru moment, nu au drept de muncă în mai multe state ale Uniunii, inclusiv în Țările de Jos.

"Din păcate, aceste dovezi de egoism naţional se multiplică în ultima vreme, în ciuda faptului că această criză trebuie să demonstreze că solidaritatea, ce stă la baza construcţiei europene, nu este o vorbă goală", a spus aceasta.

Eurodeputatul Rovana Plumb, membru PSD, a spus, de asemenea, că măsura de a restricționa foarte dur accesul românilor și bulgarilor pe piața muncii din Țările de Jos este "nedreaptă, inacceptabilă și contrară proiectului european". Plumb a cerut chiar autorităților olandeze "să-și deschidă piața muncii către cetățenii români și bulgari".

Ministrul olandez pentru afaceri sociale Henk Kamp a instruit recent organizaţiile agricole şi angajatorii naționali "să continue să fie duri" cu permisele de muncă pentru lucrătorii români şi bulgari și să le elibereze "numai în condiții foarte stricte". 

Conform lui Kamp, "există suficient de mulți şomeri olandezi si mulți alți muncitori din UE care se află deja în Ţările de Jos și care ar putea lucra ca agricultori sezonieri".

Un grup de circa 2,000 de români lucrează deja de ani de zile în livezi și la cules de căpșune în Țările de Jos, relatează ziarul online DutchNews.nl. Acest număr este cu mult mai mic decât cel din alte state ale UE, precum Spania, unde, conform statisticilor, se află peste 800,000 de români.

Și alți europarlamentari, din diferite grupuri politice din Parlamentul European (PE) și de diferite naționalități au criticat poziția Țărilor de Jos față de România și Bulgaria, însă privind un alt subiect important de pe agenda politică a României - aderarea la Schengen.

În ciuda poziției PE, care a votat în favoarea aderării celor două țări la spațiul Schengen, ministrul olandez pentru imigrație, Gerd Leers, a declarat, în timpul celui mai recent consiliu al miniștrilor de interne și justiție din UE, de la Luxembourg (9 iunie 2011) că "este încă prea devreme pentru a lua o decizie". "Este imperativ ca toate reformele judiciare din România care se vor adopta să fie eficiente și ireversibile," a spus Leers. Conform acestuia, încrederea stă la baza principiilor spațiului Schengen, iar momentan,  față de România și Bulgaria există  "o lipsă de încredere".

Europarlamentarul olandez Daniël Van der Stoep a declarat, de asemenea, în timpul votului PE  privind de aderarea României și Bulgariei la Schengen (7 iunie) că cele două țări nu trebuie să adere la Schengen, "nici acum, nici niciodată" : „România şi Bulgaria sunt state corupte care nu sunt demne să facă parte din spaţiul Schengen. În evaluările Transparency International România are numai 3,6 încredere şi Bulgaria numai 3,7. Traficul de fiinţe umane întreţinut de bulgari şi de romani a afectat şi Ţările de jos," a spus Van der Stoep.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite