VIDEO Ministrul olandez pentru imigrație: V-am primit prea repede în UE. Să nu ne grăbim cu Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Olanda ține România și Bulgaria la poarta Schengen "până la următorul raport MCV". Aceasta e dispusă să "mai discute" după raportul interimar MCV din februarie 2012. Raportul final va fi publicat în iunie 2012.

Olanda nu-și schimbă părerea până nu vede "reforme judiciare ireversibile" în România și Bulgaria.

"Aștept rezultatul raportului MCV din februarie 2012 și apoi voi fi dispus să mai vorbesc. Următorul raport MCV va arăta cum a progresat România. Nu îmi schiimb părerea până în februarie, dar sunt deschis discuțiilor," a declarat joi (22 septembrie) ministrul olandez pentru imigrație Gerd Leers.   

Olanda leagă "în mod foarte direct" Mecanismul pentru Cooperare și Verificare de aderarea la Schengen. "Haideți să fim sinceri, normal că are legătură. Nu putem lăsa să ne păzească poarta de la intrare cineva care ar lăsa pe oricine să treacă. Este o situație de care infractorii vor profita," a spus Leers, menționând apoi exemple precum traficul cu ființe umane, cu droguri și răspândirea criminalității. Eu vreau să îmi apăr țara și să iau decizii pentru ea și în beneficiul celorlalte state din zona Schengen, a mai spus Leers.

"Nu accept aderare pe trepte"

Întrebat de ce totuși, în ciuda pericolului criminalității, 22 de țări au fost în favoarea unei aderări a României și Bulgariei în trepte, Leers a spus: "Când spui aderare în trepte faci practic un pas înainte și apoi nu te mai poți întoarce niciodată înapoi. De aceea nu am acceptat un compromis, așa cum au vrut celelalte state - oricum și ele sunt speriate de corupția din România și Bulgaria".

"Ne-am grăbit cu aderarea la UE"

Ministrul olandez consideră că UE "și-a coborât standardele" de prea multe ori. "Mult prea des am luat decizii pripite doar ca să rezolvăm rapid o situație. Când cele două țări au aderat la UE, noi am spus apoi că a fost prea devreme. Cred că avem dreptate să facem legătura dintre rezultatul rapoartelor MCV și aderarea lor la Schengen, România și Bulgaria au nevoie de mai multe îmbunătățiri înainte de a intra în spațiul comun fără frontiere," a mai spus Leers.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite