Organisme modificate genetic în importurile UE de hrană animală?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţi din toate statele membre au decis ieri să permită un prag de contaminare de 0.1 la sută pentru produsele care conţin o cantitate neglijabilă "accidentală" de OMG-uri şi sunt momentan neautorizate pentru export în UE.

Decizia vine după ce un număr mare de importuri au fost blocate la intrarea în UE din cauza detectării unor urme de OMG-uri, care "probabil rămăseseră pe navi în urma altor transporturi".

Import mai "uşor" de hrană animală

"O limită de 0,1 la sută este acceptabilă pentru aceste cazuri, mai ales când ştim că tipurile de OMG-uri vizate, după cu am verificat, nu reprezintă un risc pentru sănătatea oamenilor," a spus pentru Adevărul Europa un purtător de cuvânt al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară.

Statele exportatoare şi Comisia Europeană susţin că o astfel de măsură este necesară pentru a preveni un blocaj în aprovizionare. CE spune că aceasta este o decizie tehnică, o reglementare legislativă menită să ajute transportul de hrană animală din alte state membre în UE, care până acum a fost blocuat de nenumărate ori din cauza detectării unor cantităţi foarte mici de OMG-uri, care ar fi putut fi rămase pe nave de mai mult timp de la alte transporturi.

Citeşte şi: Ministrul Agriculturii: Majoritatea fermierilor vor reintroducerea culturii de soia modificată genetic

OMG de 0,1%, "nicidecum riscant pentru sănăntate"  

CE susţine că acest procent de 0,1 % aprobat ieri nu este nicidecum riscant pentru sănătatea oamenilor. 

"Trebuie să facem diferenţa, nu vorbim despre OMG-uri periculoase, ci OMG-uri care sunt legale în alte ţări şi care au fost testate ştiinţific. Dacă continuăm să insistăm pe limita zero de OMG-uri în importurile pentru care Comisia deja a primit aplicaţii, UE va pierde foarte o aprovizionare substanţială şi preţurile pentru importuri vor creşte din nou, la fel cum s-a întâmplat cu soia în trecut," a spus Roger Waite, purtătorul de cuvânt pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, pentru Adevărul Europa.

Noul regulament este aspru criticat de voci din industrie, organizaţii non guvernamentale importante şi europarlamentari, care consideră că astfel se creează un precedent şi legea s-ar putea extinde pentru a acoperi şi hrana umană.

Aceştia îşi vor putea exprima părerea legată de noul regulament în următoarele trei luni, deoarece acesta este înca doar un proiect de decizie şi va fi supus unui control al Parlamentului European. Grupul politic al verzilor din PE susţine că decizia este cosmetizată şi critică Comisia pentru lupta slabă împotriva intrării OMG-urilor pe piaţa europeană. 

Citeşte şi: Doar cinci ţări din UE autorizează culturile modificate genetic: Printre ele, şi România

image

Critici: "Decizia s-ar putea extinde şi pentru hrana umană"

Dacă riscurile implicate de o cultură modificată genetic nu au fost testate în Europa, aceasta nu ar trebui să fie permisă, susţine Greenpeace. "Stabilirea unui prag de toleranţă, chiar şi mic, este un semn că Europa îşi pierde controlul asupra producţiei de alimente proprii. Este o mişcare destul de mare şi din surse private pot să spun că în următorul an Comisia Europeană va aproba un prag de toleranţă a OMG-urilor chiar din importurile de hrană umană. UE nu ştie să reziste presiunii lobby-ul pro-OMG din partea Statelor Unite ale Americii," a spus  Mark Breddy, purtătorul de cuvânt al organizaţiei Greenpeace, pentru Adevărul Europa.

Decizia CE oferă mai multă certitudine unor importante surse de import pentru statele membre ale UE. Porumbul (patru milioane de tone importate în sezonul 2008-09) şi produsele de soia (33 milioane de tone în echivalent de făină de soia în sezonul 2008-09), importate în principal din Argentina, Brazilia şi SUA sunt un supliment esenţial pentru animale UE sector.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite