„Nevroză nucleară“ la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul pentru Energie e învinuit că a speriat pieţele financiare cu declaraţii exagerate. Miniştrii Energiei au discutat, la Bruxelles, despre „testele de rezistenţă“ la care ar trebui supuse centralele nucleare, fără a ajunge la un acord. 

Ministrul francez al Energiei, Eric Besson, l-a acuzat pe comisarul german pentru Energie, Günther Oettinger, de exagerare când acesta a menţionat o „apocalipsă" stârnită de Japonia, afirmaţie ce ar fi dat peste cap pieţele financiare săptămâna trecută. Franţa este una dintre ţările europene cele mai angajate în energia nucleară, atât în producţie, cât şi în export - în China şi Finlanda. „Îmi pare rău că au apărut unele declaraţii care au provocat şoc în Franţa. Nu este absolut nicio nevoie să alimentăm o astfel de nevroză", a spus ministrul francez al Energiei, Eric Besson, după întâlnirea extraordinară de luni a miniştrilor Energiei de la Bruxelles.

Reuniunea extraordinară a miniştrilor Energiei a fost convocată de Ungaria, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului de Miniştri, pentru a discuta efectele cutremurului din Japonia şi ale revoltelor din Africa de Nord asupra sectorului energetic european. În cadrul reuniunii, miniştrii au dezbătut testele de stres şi măsurile de siguranţă ce ar trebui luate de acum încolo pentru reactoarele nucleare din UE şi din vecinătatea imediată - ţări precum Turcia şi Ucraina, spre exemplu. „Un accident nuclear în Ucraina ar afecta toate statele membre ale UE," a spus Tamás Fellegi, ministrul Ungariei pentru Dezvoltare Naţională. În momentul de faţă,  doar 14 ţări din cele 27 ale UE au centrale nucleare pe teritoriul lor.

Reguli pentru minimizarea riscului

Deşi se întâlniseră pentru a se decide asupra criteriilor pe baza cărora ar trebui examinate centralele nucleare din UE, miniştrii nu au reuşit să cadă de acord.  „Avem nevoie de un set de reguli comune pentru a minimaliza orice risc", a spus Fellegi. „Acum suntem în procesul compunerii unei liste cu puncte care trebuie atinse în examinare", a mai spus acesta. Toate statele UE participă la crearea acestei liste momentan. Fellegi a spus însă că trebuie verificate unele puncte esenţiale: riscul seismic, riscul de inundaţii, proiectarea tehnică de răcire şi sistemele de back-up, precum şi tipurile şi vechimea reactoarelor.

Ministrul ungar a anunţat că rezultatele testelor de stres vor fi publicate până la sfârşitul acestui an şi că va exista o transparenţă deplină în această problemă „foarte delicată". Eficienţa testelor de stres este încă neclară, deoarece nu există măsuri de sancţionare a unei ţări în cazul în care una dintre centralele nucleare pică testul UE. „Calamităţile iau oamenii complet prin surprindere. De aceea este bine ca testele de stres să fie foarte, foarte stricte", a spus Oettinger. „Este foarte important să cădem de comun acord acum atât în privinţa aspectelor tehnice, cât şi în privinţa celor politice", a mai spus comisarul.

Acesta consideră însă că „nu trebuie să ne grăbim cu legislaţia, cu deciziile şi acţiunile". „Este un proces lung de discuţii politice şi tehnice, dar este clar că avem nevoie să ne armonizăm deciziile şi infrastructura necesară unei astfel de provocări", a mai spus comisarul Oettinger.

"E important să cădem de acord acum atât în privinţa aspectelor tehnice, cât şi în privinţa celor politice."
Günther Oettinger
comisarul pentru Energie

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite