Motivele amânării unui summit crucial pentru euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a anunţat amânarea pentru 23 octombrie a summitului european
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a anunţat amânarea pentru 23 octombrie a summitului european

Liderii Uniunii Europene au nevoie de mai mult timp pentru a clarifica situaţia din Grecia, recapitalizarea băncilor şi eficienţa Fondului European de Salvare Financiară.

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a anunţat amânarea pentru 23 octombrie a summitului european planificat iniţial pentru 17-18 octombrie. El a recunoscut că e nevoie de elemente suplimentare pentru a clarifica situaţia din Grecia, recapitalizarea băncilor şi eficienţa Fondului European de Salvare Financiară (FESF). Aceste elemente sunt legate strâns de rezultatul misiunii experţilor UE în Grecia. Preşedintele Consiliului a cerut  şi o întâlnire a Eurogrupului înaintea summitului.

Iertarea unei părţi din datoria Greciei e o soluţie vehiculată în cancelariile germane, în timp ce euroscepticii vorbesc despre falimentul Greciei şi ieşirea din zona euro. Pentru prima dată de la accentuarea crizei, Angela Merkel a vorbit, la Bruxelles, despre posibilitatea modificării tratatelor, avertizând că trebuie să existe instrumente pentru cei „care nu fac ce trebuie în zona euro".

Unul dintre motivele pentru care Consiliul European a fost amânat, spun surse oficiale, este că raportul experţilor trimişi de creditorii Greciei - aşa-numita „troică", formată din FMI, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană - pentru a verifica dacă Atena pune în aplicare măsurile de austeritate a fost amânat din cauza unor nereguli. Dacă va fi pozitiv, Grecia va primi împrumutul de 8 miliarde de euro fără de care nu ar putea să-şi achite cheltuieli curente legate de pensii şi salarii. Verdictul experţilor  a venit ieri: Grecia nu va îndeplini ţintele fiscale pentru 2011, deşi are câţiva indicatori care înregistrează îmbunătăţiri.

Expunerea la datorii

Consiliul European a fost amânat după ce Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au avut o întâlnire, duminică, la Berlin şi nu au reuşit să prezinte un plan de soluţionare a crizei. Franţa, ale cărei bănci au o expunere mare la datoriile suverane din statele aşa-numitei periferii a zonei euro, vrea ca FESF să îndeplinească această sarcină, evitând astfel riscul ca ratingul ţării să piardă statutul de triplu-A. Germania, care e mai puţin expusă, ar prefera ca FESF să fie utilizat doar ca ultimă soluţie, în cazul în care statele sunt incapabile de a finanţa recapitalizarea băncilor. Sarkozy a declarat că răspunsul celor două puteri ale Europei va fi dat la sfârşitul acestei luni, pentru că Europa trebuie să-şi rezolve problemele până la summitul G20 de la Cannes.

G20: UE, în centrul atenţiei

Întâlnirea grupului G20, alcătuit din miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din 19 ţări cu economii puternice şi UE, va fi găzduită de Franţa, la Cannes, pe 3-4 noiembrie 2011. „Europa va fi în centrul atenţiei. Percepţia partenerilor noştri din G20 este că, dacă Europa nu rezolvă criza datoriilor, aceasta va avea efecte periculoase asupra economiei mondiale", a spus van Rompuy.

Se întâmplă rar

Amânarea unui summit la nivel de şefi de stat şi de guvern nu e ceva obişnuit, mai ales că ele sunt programate cu un an înainte. Există situaţia organizării unor reu­niuni extraordinare, cum a fost Summitul euro din vară. Cel mai re­cent summit amânat a fost cel pentru Parteneriatul Estic, asumat de preşedinţia poloneză. Summitul, ce era dedicat po­sibilităţii extinderii UE cu fostele state sovietice, nu mai era de ac­tualitate după revoluţia din ţările arabe şi adâncirea crizei economice.

Cum jubilează euroscepticii

Eurosceptici germani şi britanici pregătesc în această săptămână, la Bruxelles, mai multe dezbateri prin care anunţă „eşecul proiectului european".
Profesorul german Markus Kerber, unul dintre cei care au sesizat Curtea Constituţională, acuzând faptul că decizia de salvare a Greciei luată de cancelarul german, Angela Merkel,„cu partanerii săi din Bruxelles" nu a avut girul democratic al aleşilor poporului german, este în „turneu" printre experţii UE.

„Proiectul european s-a sfârşit. Mai devreme sau mai târziu, Germania va pierde puterea de decizie asupra mecanismelor financiare din zona euro şi poate duce chiar şi la pierderea ratingului ţării noastre", a spus Kerber. Astăzi, el va fi din nou găzduit, la Bruxelles, de o organizaţie influentă de experţi şi va vorbi la câteva ore după euroscepticul britanic Nigel Farage, europarlamentar care lansează dezbaterea „Destrămarea Euro".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite