Macovei: Şi eu îmi apăr ţara. Practic, în România, în ultimele zile, statul de drept a fost suspendat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul Monica Macovei apreciază că atacurile din ultimele două luni şi mai ales cele din ultimele zile asupra instituţiilor statului pun sub un mare semn de întrebare statul de drept - aplicarea legii - în România.

Eurodeputatul german, Markus Ferber, a declarat şi el, în exclusivitate pentru Adevărul, că va începe procedurile prevăzute de articolul 7 din Tratatul UE, pentru a sancţiona România la cel mai înalt nivel, din cauza ameninţărilor asupra statului de drept, una din valorile fundamentale ale Uniunii Europene aşa cum este stabilit în articolul 2 al aceluiaşi Tratat.

Citeşte declaraţiile lui Markus Ferber, copreşedinte al delegaţiei germane a CSU CDU din Parlamentul European, pentru Adevărul.

Articolul 2 stabileşte:

"Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranță, justiție, solidaritate și egalitate între femei și bărbați" Vezi mai multe detalii aici

Articolul 7 (descrie procedura prin care, unui stat membru al UE I se pot suspenda anumite drepturi, inclusive dreptul de vot în Consiliul European)

(1) La propunerea motivată a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene și cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotărând cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, poate să constate existența unui risc clar de încălcare gravă a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru. Înainte de a proceda la această constatare, Consiliul audiază statul membru în cauză și îi poate adresa recomandări, hotărând după aceeași procedură. Consiliul verifică cu regularitate dacă motivele care au condus la această constatare rămân valabile.

(2) Consiliul European, hotărând în unanimitate la propunerea unei treimi din statele membre sau a Comisiei Europene și cu aprobarea Parlamentului European, poate să constate existența unei încălcări grave și persistente a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru, după ce a invitat acel stat membru să-și prezinte observațiile.

(3) În cazul în care a fost făcută constatarea menționată la alineatul (2), Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide să suspende anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză în urma aplicării tratatelor, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru. Vezi mai multe detalii aici

"Toată ţara a muncit pentru a intra în Uniunea Europeană, inclusiv eu, şi tocmai pentru a-mi apăra ţara invoc posibilitatea aplicării articolului 7 din tratat pentru că practic, în România, în ultimele zile, statul de drept a fost suspendat", a explicat Macovei.

Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Jospeh Daul, a atras atenţia şi Preşedinţiei cipriote a UE care joi va fi investită oficial la Nicosia, despre derapajele democratice din România într-un discurs în plen, la Strasbourg, în faţa reprezentanţilor Comisiei Europene, ai Consiliului şi a eurodeputaţilor.

A ripostat şeful delegaţiei europarlamentarilor PSD, Cătălin Ivan. "Este o adevărată isterie generată de democraţia din România", dar unde a fost PPE atunci când se vorbea despre derapajele lui Berlusconi, ale lui Orban în Ungaria sau ale lui Borisov, a spus Ivan.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite