Miniștrii de finanțe ai statelor UE ar putea salva zona euro în următoarele două zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băncile franceze au o expunere de 57 de miliarde de euro pe piaţa elenă susţin experţii
Băncile franceze au o expunere de 57 de miliarde de euro pe piaţa elenă susţin experţii

Miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din cele 27 de state europene se întâlnesc astăzi (15 septembrie) și sâmbătă (16 septembrie) în Polonia pentru o nouă încercare de a salva zona euro. Rezultatul întâlnirii lor va transmite un "puternic mesaj politic", spun europarlamentarii.

Moderatorul discuției va fi Jan Vincent-Rostowski, ministrul de finanțe al Poloniei, țară care deține momentan președinția rotativă consiliului de miniștri ai UE. Vincent-Rostowski a declarat miercuri (14 septembrie) în Parlamentul European că Europa "nu va putea supraviețui" dacă euro se prăbușește:

"Trebuie să salvăm Europa, cu price preț. Pericolul unui potențial război, în următorii 10 ani, deși acum nu facem planuri pentru următorii 10 ani, este un scenariu la care ar trebui să ne gândim. Dacă cuvântul"zona euro" ar dispărea, dacă ar exploda, atunci există riscul ca UE să nu supraviețuiască".

Schimbare de atitudine

Însă discuțiile de astăzi nu trebuie să alimenteze frica printre cetățeni prin "declarații dramatice", consideră Diana Wallis, vice-președinte al Parlamentului European.

"Trebuie să ne concentrăm pe cauza acestei crize, care este economică, trebuie să venim cu soluții financiare imediate și să demonstrăm că putem lucra împreună," a declarat Wallis pentru Adevărul Europa.

Soluția sa pentru Europa? "Avem nevoie de o schimbare de atitude, trebuie să arătăm că funcționăm împreună, pentru binele tuturor, trebuie să acceptăm că un guvern național nu se poate descurca singur în criza care a izbucnit nu numai în Europa, dar în întreaga lume".

Wallis avertizează că rezultatul discuțiilor din aceste două zile din Polonia vor transmite "un puternic mesaj politic":

"Aștept cu nerăbdare rezultatele. Avem instrumentele, mecanismele necesare, avem o criză, haide să le punem cap la cap și să ajungem la o soluție, prin solidaritate."  Deocamdată, conform unor oficiali care iau parte la discuții, acestea se desfășoară "pe un ton optimist".

SUA sare în ajutorul UE

De altfel, statele UE au parte de o lecție de solidaritate și din partea liderilor de peste oceane. Ele se bucură de sprijinul SUA, al Chinei și altor economii care vor să prevină răsturnarea crizei monedei euro și pe alte continente. Spre exemplu, Timothy Geithner, secretarul trezoreriei SUA zboară peste Atlantic pentru a lua parte la discuțiile din Polonia despre echilibrarea zonei euro. De asemenea, premierul chinez a spus miercuri (14 septembrie) că țara sa va ajuta la salvarea monedei unice: "Ce este cel mai important acum este să prevenim împrăștierea crizei datoriilor suverane în tot restul Europei".

Aveți grijă cum vorbiți despre Grecia!

Subiectul cel mai aprins de pe masa discuțiilor de astăzi va fi Grecia. Ministrul german de economie Philipp Rösler a avertizat, săptămâna aceasta, că guvernul german nu mai exclude un faliment „organizat" al Greciei pentru a salva moneda euro. Declarația lui Rösler a înfuriat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, care a atras recent atenția asupra faptului că "trebuie să fim foarte atenți la ce cuvinte folosim". Aceasta a spus că un faliment al Greciei "ar avea efecte domino imediate" și, în urma unei conferințe telefonice cu președintele francez Nicolas Sarkozy și premierul grec George Papandreou (14 septembrie) aceasta a decis că "locul Greciei este în zona euro".

Cele două importante economii europene și-au reiterat sprijinul față de Grecia, într-un moment în care speculațiile zilnice creează "o cacofonie de critici, de prăbușiri, de vindecări miraculoase," care dizorienteză piețele financiare și cetățenii europeni, spune Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene. Acesta, împreună cu restul liderilor de la Bruxelles, cer statelor din zona euro să implementeze "cu efect imediat" deciziile asupra cărora au căzut de acord la ultimul summit al zonei euro (21 iulie). Piețele financiare au continuat, însă, să o ia razna, în ciuda declarațiilor, promisiunilor și acordurilor încheiate pe 21 iulie.

"Prezența secretarului trezoreriei SUA la discuțiile din Polonia arată cât de serioasă a devenit situația," spune Sony Kapoor, expert al Re-define, un think-tank economic, citat de publicația European Voice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite