Michel Barnier, comisar european pentru Piaţa Internă şi Servicii: „Efectele crizei nu au trecut în Europa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul francez Michel Barnier stă cu ochii pe bonusurile bancherilor şi reaminteşte ţărilor membre ale Uniunii Europene că pot limita aceste prime. Michel Barnier a vizitat recent România pentru a discuta cu autorităţile de la Bucureşti referitor la aplicarea normelor pieţei interne.

Comisarul s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, cu membri ai Guvernului, precum şi cu Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale. Barnier a explicat pentru „Adevărul“ care sunt beneficiile relansării pieţei interne pentru consumatori şi oameni de afaceri, de ce Europa nu trebuie să răsufle uşurată că a scăpat de criza economică şi pentru ce sunt necesare reglementări noi în sectorul financiar.

„Adevărul": Peste câteva zile veţi prezenta iniţiative concrete pentru relansarea pieţei unice. De ce era necesară o astfel de iniţiativă?


Michel Barnier: Europa are nevoie de o economie de piaţă funcţională care să fie sursa unei creşteri durabile. Nu putem susţine performanţă economică fără coeziune socială. Uniunea Europeană trebuie să facă viaţa mai uşoară tuturor: cetăţenilor, consumatorilor, muncitorilor. Dar a devenit evident că s-a instalat o anume oboseală şi că a intervenit o distanţă între cetăţeni şi piaţa unică.

A devenit piaţa unică fragilă, aşa cum susţin unele voci?

Piaţa unică este poate singura mare realizare a UE, cu beneficii importante atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul de afaceri. Atunci când a venit criza, mulţi şi-au exprimat temerea că piaţa unică este ameninţată şi că măsurile protecţioniste vor creşte. Sunt mândru că acest lucru nu s-a întâmplat. Dar nu trebuie să ne culcăm pe o ureche, întrucât riscurile nu au dispărut. De aceea este importantă relansarea şi consolidarea Pieţei unice, iniţiativă care va duce la crearea de noi locuri de muncă şi la creştere economică.

Politicienii de la Bucureşti sunt foarte optimişti referitor la ieşirea României din criză. Pe de altă parte, Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale, declara recent că în România criza va mai dura doi ani. A ieşit Europa din criză?

Există semne de redresare în întreaga Europă. Dar efectele crizei nu au dispărut. De aceea este importantă consolidarea creşterii economice şi crearea de noi locuri de muncă. Actul privind piaţa unică este esenţial în acest context: estimăm că o mai bună funcţionare a pieţei poate duce la o creştere de 3%. Eforturile de reducere a deficitelor fiscale şi îmbunăţirea guvernanţei economice, precum şi o mai bună coordonare între state sunt alte elemente ce pot avea ca rezultat mai multe locuri de muncă şi creştere economică, atât în Europa, cât şi în România.

"Trebuie să tragem învăţăminte din criză. Şi asta înseamnă şi reguli noi pentru sectorul financiar. Nu propunem reguli doar de dragul de a reglementa, ci pentru că este nevoie de ele.''

România a decis să adere la Pactul euro plus. Poate România să respecte regulile Pactului?

Comisia Europeană a primit în termeni favorabili susţinerea arătată de România Pactului euro plus. Cred că acest pact este un pas foarte important spre o uniune monetară mult mai puternică, cu mai multă convergenţă la nivel european şi, prin urmare, mult mai competitivă. Sunt încrezător în faptul că România, ca şi celelalte ţări care s-au angajat în acest demers, vor prezenta în lunile următoare măsuri concrete pentru a ajunge la această convergenţă.

Preşedintele „European Fund and Asset Management", Jean-Baptiste de Franssu, a criticat recent viteza şi calitatea reglementărilor financiare în curs, susţinând că nu se acordă atenţie modului în care vor funcţiona toate aceste reglementări. Ce părere aveţi despre aceste critici?

Dezaprob cu tărie astfel de declaraţii. Se pare că unii uită pur şi simplu ce s-a întâmplat în timpul crizei şi impactul dezastruos al crizei asupra economiei şi a cetăţenilor din întreaga lume. Trebuie să tragem învăţăminte din criză. Şi asta înseamnă şi reguli noi pentru sectorul financiar. Am făcut deja multe lucruri bune, dar mai avem un drum lung de parcurs. Nu propunem reguli doar de dragul de a reglementa, ci pentru că este nevoie de ele. Fiecare propunere are la bază o evaluare a costurilor şi beneficiilor. În plus, toate părţile interesate au fost consultate prin dezbateri publice, consultări sau cercetări. Chiar în momentul de faţă facem o analiză macroeconomică pentru a vedea cum interacţionează propunerile noastre legislative şi care va fi impactul lor în ansamblu.

„Sezonul de bonusuri s-a încheiat. Nu am senzaţia că apelul meu la moderaţie a fost auzit", aţi declarat recent. Ce intenţionaţi să faceţi în acest sens?

Voi urmări cu foarte mare atenţie ce se va întâmpla anul acesta. Vreau să văd dacă bonusurile acordate vor fi în conformitate cu regulile europene care reflectă acordul din cadrul G20 în această privinţă. Nu exclud posibilitatea de a merge mai departe cu reglementările în ceea ce priveşte transparenţa şi încadrarea. Voi aborda această problemă împreună cu miniştrii de Finanţe. Ţin să le reamintesc statelor membre că nimic nu le împiedică să impună limite maxime privind acordarea bonusurilor. La nivel internaţional trebuie menţinută presiunea pe acest subiect. Angajamentele au fost luate în cadrul G20 şi nu văd ca ţările non-europene din G20 să le fi respectat prea mult. De aceea, e important ca această chestiune să fie menţinută pe ordinea de zi a G20 şi să verificăm împreună dacă angajamentele luate sunt puse în practică.

"Ţin să le reamintesc statelor membre că nimic nu le împiedică să impună limite maxime privind acordarea bonusurilor.''

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite