Medvedev, primit bine la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Medvedev, a fost primit la Bruxelles de  Herman van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso
Dmitri Medvedev, a fost primit la Bruxelles de Herman van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

Guvernul rus are sprijinul UE, cu toate problemele legate de corectitudinea alegerilor.

Colaborarea UE-Rusia merge înainte. Şi aceasta, în pofida contestărilor tot mai puternice de care are parte, acasă, puterea de la Moscova, după recentele alegeri pentru Duma de Stat. Bruxelles-ul salută aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului şi promite paşi concreţi în direcţia eliminării vizelor.

De cealaltă parte, Rusia este gata să ofere cel puţin 10 miliarde de dolari, prin intermediul FMI, pentru a susţine eforturile UE de salvare a zonei euro, a declarat ieri, înaintea summitului UE Rusia, un oficial al preşedintelui Dmitri Medvedev, citat de Reuters.

„Rusia este interesată în prezervarea UE ca un partener economic puternic. Europa unită este importantă pentru Rusia, şi liderii ei ar trebui să păstreze tot ce s-a făcut în ultimele decenii şi mai ales moneda euro. 21% din operaţiunile comerciale ale Rusiei sunt denominate în euro", a spus Medvedev, adăugând că există disponibilitatea Rusiei de a susţine zona euro, prin FMI sau prin alte modalităţi. El nu a avansat nicio sumă.

În privinţa alegerilor din Rusia, a căror corectitudine este contestată, în ţară şi în cadrul comunităţii internaţionale, preşedintele Consiliului European Herman van Rompuy a declarat, după summit, că a discutat „onest" subiectul cu preşedintele Dmitri Medvedev.

Medvedev: „Sunt alegerile noastre"

„Alegerile libere şi corecte, respectul pentru drepturile omului, pentru statul de drept şi pentru libertatea de exprimare sunt esenţiale pentru democraţie. Salutăm faptul că alegerile din Rusia au fost invitaţi 500 observatori. Suntem însă îngrijoraţi de neregulile semnalate şi de lipsa de corectitudine în alegeri aşa cum au fost ele reclamate de societatea civilă şi de electorat", a spus Van Rompuy.

Preşedintele Medvedev a fost întrebat de jurnalişti, după summit, de rezoluţia Parlamentului European semnată cu câteva ore înaintea summitului de la Bruxelles prin care lideri din cele mai importante formaţiuni politice europene cer Rusiei reluarea alegerilor şi investigarea fraudelor semnalate de opoziţie, societatea civilă şi contestate de populaţie.

„Nu am nimic de comentat pe ce a votat ieri Parlamentul European. Sunt alegerile noastre, în Rusia", a spus Medvedev.  Preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, a adăugat că energia, vizele şi relaţiile comerciale dintre cele două părţi au fost pe agenda summitului şi a precizat că astăzi va intra în vigoare, după 18 ani de negocieri, accesul Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului, punctând faptul că UE este primul partener economic pentru Rusia.  

Preşedintele Comisiei Europene a anunţat joi demararea programului „Paşi comuni pentru liberalizarea regimului de vize", care va conduce la demararea negocierilor pentru eliminarea vizelor dintre Uniunea Europeană şi Rusia. „Este important să avem legături tot mai apropiate între popoarele noastre. Scopul nostru comun este liberalizarea regimului de vize", a afirmat Barroso.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite