Liderul socialiştilor europeni condamnă dezvăluirile Wikileaks

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Martin Schulz susţine că România şi Bulgaria vor avea probleme din cauza opoziţiei Germaniei şi Franţei - foto: novinite.com
Martin Schulz susţine că România şi Bulgaria vor avea probleme din cauza opoziţiei Germaniei şi Franţei - foto: novinite.com

Martin Schultz, liderul grupului socialist din Parlamentul European, califică publicarea unor telegrame diplomatice pe siteul Wikileaks drept un act de iresponsabilitate şi un pericol la adresa interesului public.

Europarlamentarul a făcut public, joi, un articol Intitulat „Şi viaţa politică are nevoie de momente de intimitate":
„Valul de dezvăluiri publicate de Wikileaks ar trebui să ne determine să reflectăm asupra efectelor acestei noi culturi globale a scurgerilor de informaţii pe Internet.(...)

Nu mijloacele sunt cele care şochează, ci consecinţele cu care ne confruntăm ca societate. Lumea este probabil acum un loc mai periculos şi, ca urmare,trebuie să ne punem întrebări cu privire la tipul de societate pe care o dorim ori care se profilează în faţa noastră.
Web-ul a generat o mare parte din libertatea existentă astăzi în lume, el oferă tuturor posibilitatea de a oferi şi a primi informaţii. Wikileaks foloseşte acum această libertate, arogându-şi lui însuşi şi unei mâini de etitori de ziare dreptul de a publica materiale care ne afectează potenţial pe noi toţi. Totuşi, ei nu îşi exercită şi responsabilitatea, care merge întotdeauna mână în mână cu libertatea.

Secretele fac parte din viaţă. Toţi le avem în viaţa noastră privată. La domiciliu, la locul de muncă sau în guvern, avem nevoie de intimitate pentru a putea discuta problemele şi ideile, înainte de a ne face publice opiniile noastre. Oricât de mult mi-ar plăcea să îmbrăţişeze ideea că orice discuţie politică este de domeniul public, aceasta este, totuşi, o dovadă de naivitate - şi aceasta cu atât mai mult în diplomaţie.

Diplomaţia este o profesie onorabilă, cu o istorie distinsă. Diplomaţii joacă un rol crucial în dezvoltarea de politici, oferind informaţii care altfel ar fi pur şi simplu inaccesibile pentru guvernele lor. Desigur, este inacceptabil ca un comentariu dintr-o telegramă trimisă de la o ambasadă să conţină amănunte de natură a-i ofensa pe liderii naţionali. Dar diplomaţii trebuie să fie liberi să facă astfel de erori de judecată, în interesul mai larg al unei bune informări a celor care elaborează politicile. Descriindu-l pe preşedintele francez ca pe un rege gol este o chestiune de disciplină internă, nu însă un motiv de angoasă globală.

Îngrijorarea mea este că de acum înainte diplomaţii vor ezita să pună observaţiile şi preocupările lor pe hârtie, de teama de a nu deveni o sursă de divertisment pentru lumea întreagă, în cazul unei noi scurgeri de informaţii. În cazul în care acest lucru se întâmplă, acesta va fi o dezvoltare periculoasă. Telegramele diplomatice pot permite guvernelor să ia măsuri din timp împotriva ameninţărilor emergente: ele sunt o resursă care ar trebui să ne protejeze, dar care este acum în pericol.

Reducerea diplomaţiei la un şir întreg de pălăvrăgeli, ceea ce se simte puternic în materialul de la Wikileaks, serveşte prea puţin opiniei publice. Aceasta subminează diplomaţia fără însă a servi o nevoie publică. Wikileaks nu a înţeles diferenţa dintre ceea ce este de interes pentru public şi ceea ce este în interesul public.

Felul în care sunt orchestrate şi gestionate de informaţiile de către Wikileaks este îngrijorător. Atunci când decide ceea ce va fi sau nu va fi facut public, Wikileaks îşi asumă rolul unui legiuitor, ceea ce nu este acceptabil. O mână de ziare au fost destinatarii privilegiaţi ai scurgerilor de informaţii, în timp ce ziarele unor ţări întregi şi continente au fost excluse. Editori din Asia, America Latină, Australia şi Africa ar trebui să se întrebe ce nouă ierarhie a libertăţii de informare definesc pentru noi cei de la Wikileaks.

În cele din urmă, toţi suntem neputincioşi în faţa acestui fenomen. Nu avem nici o sancţiune în mod clar definită şi nu putem decât să ne ridicăm vocile pentru a ne exprima dezaprobarea şi îngrijorarea. Cred că redactorii care acum salivează peste mormane de suculente telegrame diplomatice nu s-au gândit sufiecient la impactul acţiunilor lor. Eu îi îndemn să se mai gândească odată".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite