VIDEO Liderul socialiştilor europeni, Martin Schulz: Adrian Severin ar trebui să demisioneze din Parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Martin Schulz susţine că România şi Bulgaria vor avea probleme din cauza opoziţiei Germaniei şi Franţei - foto: novinite.com
Martin Schulz susţine că România şi Bulgaria vor avea probleme din cauza opoziţiei Germaniei şi Franţei - foto: novinite.com

Liderul socialiştilor europeni, Martin Schulz, a anunţat astăzi, la Bruxelles, că aşteaptă ca europarlamentarul român Adrian Severin (PSD) să-şi prezinte demisia din Parlamentul European după scandalul în care a fost implicat şi care „afectează credibilitatea instituţiei europene".

„Sunt suprins şi şocat de ceea ce s-a întâmplat. Trebuie acum să luăm măsurile necesare. Ca şi în viaţă, şi în politică sunt personalităţi slabe care nu respectă regulile. Trebuie să ne uităm foarte atent la ce s-a întâmplat şi cum a fost posibil. Trebuie să ne uităm la ce trebuie schimbat în proceduri, în codurile de conduită, în registrul lobbiştilor", a spus Schultz.

Citeşte Detaliile scandalului Euro-şpaga de 100.000 de euro în care a fost implicat Adrian Severin

El a adăugat că este de acord cu una din remarcile din The Sunday Times. Parlamentul European este una din cele mai puternice instituţii legislative din lume şi locul în care foarte multe interese se întâlnesc. „De ceea avem nevoie de o evaluare foarte clară a acestei situaţii şi de reguli mai bune", a spus Schulz.

Liderul socialiştilor europeni a adăugat că anchetarea acestui scandal şi îmbunătăţirea procedurilor legate de consultanţă, lobby, relaţia lobbiştilor lor cu corpul legislativ trebuie să fie în atenţia Parlamentului European, a Conferinţei preşedinţilor şi a tuturor comisiilor parlamentare.

„Indiferent de demisia celor doi europaralmentari, şi sper ca şi domnul Adrian Severin să procedeze la fel, ancheta trebuie continuată".

Este unul din cele mai scandaloase cazuri

„Sunt membru al Parlamentului European din 1994. Trebuie să recunosc, am avut mai multe cazuri. Dar acesta este unul extrem de serios. Instituţia trebuie protejată. Suntem în locul în care se decid regulile democraţiei europene şi trebuie să ne uităm atent dacă membrii PE îşi iau în serios responsabilităţile. Să ajungi membru al unei organizaţii legislative multinaţionale înseamnă o muncă serioasă într-un mod cât se poate de resposabil şi decent", a spus Schulz.

Cei trei trebuie excluşi, regulile trebuie schimbate

"Sfatul meu este nu doar ca aceşti membrii să fie excluşi, dar şi ca procedurile de acum încolo să fie schimbate. Este o onoare să ajungi membru al PE, iar munca noastră trebuie să fie în acord cu aceast statut. Membrii Parlamentului European sunt primii care trebuie să aibă grijă să nu dezonoreze această instituţie", a adăugat liderul socialiştilor din PE. Adrian Severin este aşteptat în biroul lui Schulz în cursul serii de luni.

Ceilalţi doi europarlamentari implicaţi în scandalul "Mită de la lobbişti", austriacul Ernest Strasser şi slovenul Zoran Thaler, au demisionat din PE, în timp ce eurodeputatul român, Adrian Severin, a anunţat în cursul dimineţii că se autosuspendă doar din funcţiile politice pe care le deţine în PSD.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite