Marian Jean Marinescu despre blocarea aderării României la Spaţiul Schengen: „Sunt surprins, sper ca Olanda să fie izolată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul român Marian Jean Marinescu ( PDL, grupul PPE), membru în Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE), se declară surprins de poziţia Olandei privind respingerea oricărei soluţii de compromis în cazul aderării României la Spaţiul Schengen.


„Mă surprinde declaraţia Olandei. Ştiam că există probleme cu unele state membre, dar aşteptările mele erau legate mai mult de Finlanda. În orice caz, este o decizie incorectă. Cred însă că mai este timp pentru a se ajunge la o înţelegere. Dacă Olanda va rămâne singura ţară care va ridica obiecţii, atunci va putea fi izolată şi convinsă de celelalte state membre să dea înapoi. A mai existat o situaţie similară, în 2010, când Olanda a fost singurul stat membru care în Consiliu s-a opus liberalizării vizelor pentru ţările din Balcanii de Vest, dar a trebuit să se încline în faţa celorlalţi parteneri europeni", afirmă europarlamentarul român.

Comisia LIBE a fost cea care a avizat raportul Parlamentului European privind progresele României şi Bulgariei în dosarul Schengen. Comisia a propous Parlamentului, iar acesta a aprobat cu o largă majoritate, pe 8 iunie, aderarea celor două state la Spaţiul Schengen. Însă aderarea trebuie aprobată, cu unanimitate de voturi, în cadrul Consiliului.

Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne urmează să ia joi, 22 septembrie, o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Olanda a declarat că se opune acestui demers, în pofida zvonurilor care acreditau o soluţie de compromis, acceptată de statele membre, privind o aderare „în trepte", mai întâi cu spaţiul aerian şi maritim.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite