Marea angajare europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reducerea presiunii fiscale pe salarii şi formarea profesională gratuită reprezintă răspunsul UE la cea mai mare rată a şomajului din ultimii 13 ani. În UE există peste cinci milioane de tineri fără job.

Planul UE pentru creştere economică începe de la căutarea banilor pentru a ajuta micile afaceri care, poate, vor genera mai multe joburi. 23,8 de milioane de europeni nu au locuri de muncă, dintre care 5,5 sunt tineri, spun statisticile oficiale ale UE. Astfel, rata şomajului a ajuns la cel mai mare nivel de după 1999.

Comisia Europeană a remarcat faptul că jumătate dintre cei care căutau joburi în 2010 erau cetăţeni cu vârste între 19 şi 29, de ani însă cei mai mulţi nu au găsit decât contracte parţiale ori temporare şi prost plătite, notează „EuObserver". 

Oferta de după şcoală

Liderii UE au discutat la ultimul Consiliu European câteva dintre măsurile ce trebuie puse în practică până în vara lui 2012: reducerea costurilor salariale cu forţa de muncă şi reducerea sarcinii fiscale ori promovarea primului contact cu viaţa profesională în rândul tinerilor. Fiecărui tânăr trebuie să i se prezinte, în câteva luni de la terminarea studiilor, o ofertă de angajare sau ucenicie, o opţiune pentru continuarea studiilor sau un stagiu. Banii din Fondul Social European vor fi primii folosiţi pentru crearea de joburi. "Am convenit să utilizăm fondurile europene pentru a crea programe de ucenicie şi pentru a-i sprijini pe tinerii care înfiinţează o întreprindere", a anunţat preşedintele Consiliului, Herman van Rompuy.

Misiunea Bruxelles-ului în ţările UE

La o zi după acordul statelor membre, preşedintele Comisiei Europene, José Barroso, a trimis scrisori în cele opt state membre - Spania, Grecia, Slovacia, Lituania, Italia, Portugalia, Letonia şi Irlanda - unde şomajul în rândul tinerilor este alarmant. Aproape 50% din tinerii sub 25 de ani sunt şomeri în Spania, peste 47% în Grecia şi 35% în Slovacia. Dintre statele din Europa de Est, România stă cel mai bine la rata şomajului în rândul tinerilor: 23,4%,  comparativ cu Bulgaria şi Ungaria, care au peste 25%, şi Polonia, unde acest indicator înregistrează 27,8%. Autorităţile din ţările unde şomajul tinerilor este foarte mare vor trebui să numească un oficial până în luna februarie care să discute cu experţii Comisiei Europene un plan de măsuri care să vizeze folosirea fondurilor europene necheltuite pentru a sprijini IMM-urile şi pentru a genera locuri de muncă.

Ţintă la angajări până în aprilie

„Până la mijlocul lui aprilie trebuie să avem obiective clare ca să fie incluse în planurile naţionale de reformă din aceste state membre", a precizat Barroso în scrisorile către cele opt state. Cele mai mici rate ale şomajului la sfârşitul lui 2011, potrivit Eurostat, se înregistrează în Austria (4,1%), în Olanda (4,9%) şi în Luxemburg (5,2%). Cele mai dramatice situaţii sunt în Spania, unde rata şomajului este de 22,9%, în Grecia - 19,2% şi în Lituania 15,3%.

23,8 milioane de europeni nu au loc de muncă, un record în ultimii 13 ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite