Marea Britanie se pregătește pentru o posibilă schimbare a tratatului UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic David Cameron a sugerat marți (6 septembrie) că Marea Britanie va cere o mutare a puterii de la Bruxelles la Londra în schimbul acordului său pentru o schimbare de tratat al UE, necesară întăririi zonei euro, relatează Reuters.

Marea Britanie, care nu se află în zona euro, are totuși drept de vot în Consiliul UE și poate bloca orice inițiativă a statelor europene de a schimba tratatul UE. Cerința lui pentru a aproba astfel de schimbări este ca o parte din puterile Bruxelles-ului să fie transferate înapoi Londrei, scrie Reuters.

Intenția sa urmează declarațiilor ministrului german de finanțe Wolfgang Schäuble, care a scris duminică (4 septembrie) în publicația Financial Times că sunt posibile schimbări profunde ale tratului, dar că pașii spre o uniune fiscală ar trebui să fie mici.

Schäuble: Suferi acum, câștigi mai târziu

Pentru a consolida construcția zonei euro este nevoie de timp. Va fi nevoie de schimbări profunde ale tratatului, dar acestea nu vor avea loc peste noapte, a scris Schäuble.

Pașii care ar trebui luați la nivel UE, susține acesta, sunt cei mici, "așa cum a fost și până acum". "Statele care își iau anumite riscuri economice, trebuie să-și asume consecințele", spune Schäuble. El se referă în mod deosebit la țările cu economii slabe, care trebuie să implementeze reforme de austeritate semnificative pentru a putea genera, pe termen lung, creștere economică.

Uniunea fiscală imediată, consideră acesta, ar dăuna acestor state, deoarece ele nu ar mai fi suficient de motive să implementeze reformele necesare refacerii economiilor lor:

"O uniune fiscală ar adresa numai superficial simptomele crizei și ar duce la o și mai mare prăbușire a economiilor".

"Marea Britanie trebuie să se gândească la interesul național"

Cameron a declarat pentru o comisie parlamentară că nimeni nu vorbește deocamdată în Europa despre un tratat UE cu totul și cu totul nou, care ar crea și o uniune fiscală a statelor din zona euro, dar că această opțiune s-ar putea afla pe masa viitoarelor discuții," relatează Reuters.

"În cazul în care s-ar întâmpla așa ceva, ar exista consecinţe și pentru Marea Britanie, iar într-un astfel de scenariu, Marea Britanie ar trebui să gândească foarte serios la modul în care ne maximizăm interesul nostru naţional", a spus el.

"Atunci când se vrea o schimbare de tratat, avem posibilitatea de a prezenta ceea ce dorim și ce este în interesul ţări la nivel naţional. Am făcut deja acest lucru și l-aş face din nou în viitor," a spus Cameron, citat de Reuters.

Acesta susține însă introducerea unei taxe pentru tranzacții financiare, care ar putea controla volatilitatea și "ritmul" piețelor financiare - pentru aceasta este nevoie de "câțiva pionieri importanți", susține Schäuble.

Este realizabil planul?

Direcția spre care se îndreaptă zona euro, cea a unei uniuni fiscale, este acum inevitabilă, a delclarat, pentru publicația Euobserver, Janis Emmanouilidis, analist politic senior al think-tank-ului din Bruxelles European Policy Centre.

"Se pare că există un consens din ce în ce mai pronunțat pentru schimbarea tratatului, nu doar în ultimele câteva zile sau săptămâni, dar acest lucru a început să se afirme încă de la începutul crizei, acum câteva luni," a spus el.

"Oamenii conştientizează din ce în ce mai mult cât de periculoasă este situaţia din Europa - o potenţială prăbușire a monedei euro , plus costurile pe care le-ar implica aceasta. Ei văd necesitatea de a anticipa schimbările care pot apărea. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să meargă mai departe, cu toate măsurile necesare, spre o uniune fiscală."

"Întrebarea este dacă acest lucru se poate realiza în cadrul și forma actualului tratat, dar pentru a răspunde acestei întrebări avem nevoie de mult mai multe detalii despre ceea ce se propune," mai spune Emmanouilidis.

"Dacă ar fi să ne întrebăm cât de realist este acest plan și dacă este realizabil, știm cu toții ce s-a întâmplat cu Tratatul de la Lisabona - problemele de rezistenţă națională nu au dispărut."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite