Uniunea Europeană schimbă regulile pentru finanţările regionale. Ce va face România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Regiunilor şi Consiliul pentru Afaceri Externe au discutat regulile viitoarei politici de coeziune, aplicabile din 2014. Noua politică ar putea simplifica unele proceduri, pentru a reduce sarcina administrativă şi costurile pentru beneficiari.

Obiective de performanţă, bonusuri, proceduri simplificate. Acestea sunt promisiunile „arhitecţilor" politicii de dezvoltare regională pentru 2014-2020. Condiţiile pentru  statele membre se schimbă, astfel că acestea vor fi obligate să aibă strategie atunci când cer bani europeni.

Programele ce vor fi finanţate din 2014 din fonduri europene dedicate regiunilor se vor concentra mult pe inovare şi pe dezvoltarea micilor afaceri, iar performanţa în cheltuirea lor va fi evaluată.

„A fost un acord general în Consiliul European legat de principiul finanţărilor pe un număr limitat de priorităţi, în special a investiţiilor pentru eficienţa energetică, inovare sau dedicate întreprinderilor mici şi mijlocii", a declarat comisarul european pentru Dezvoltare regională, Johannes Hahn, după ce noua viziune a fost discutată în Consiliul UE.

Indicatori de performanţă

Marea problemă a României e faptul că n-a reuşit să acceseze decât un sfert din fondurile ce îi erau alocate. În privinţa fondurilor de coeziune, lucrurile stau cu atât mai dramatic. „România a atras, din 2007 şi până acum, 1,9% din fondurile de coeziune puse la dispoziţie", a declarat, pentru „Adevărul Europa", consilierul prezidenţial Leonard Orban. 

Citeşte de ce nu reuşeşte România să investească banii europeni

Consiliul a stabilit astfel că este nevoie „de  o înţelegere comună a performanţei, inclusiv o metodologie de evaluare". Aceasta înseamnă  monitorizarea proiectelor şi a felului în care sunt cheltuiţi banii şi o concentrare mai mare pe rezultate. În cadrul noii politici, Comisia Europeană ar putea introduce indicatori - concentraţi pe un număr limitat de obiective măsurabile - pentru a urmări felul în care sunt folosiţi banii.

Nu avem strategie

Una dintre problemele reclamate în România de aplicanţii pentru finanţările europene este birocraţia. Noua politică va aduce clarificări, iar unele proceduri vor fi simplificate.

„Perioada de implementare trebuie să fie clară, lipsită de ambiguitate şi stabilă la fel ca şi auditul, astfel încât rata de eroare în punerea în aplicare să scadă. Acordurile de audit şi control trebuie simplificate, reducând astfel sarcina administrativă şi costurile pentru beneficiari şi administraţiile publice", se arată în concluziile Consiliului.

În cadrul Consiliului, România a susţinut că va lua în considerare noile condiţii care sunt legate de construirea unei strategii şi a autorităţilor pentru management. „România susţine menţinerea unei ponderi importante a politicii de coeziune în cadrul bugetului comunitar post-2013, o mai mare concentrare a fondurilor pentru un număr limitat de priorităţi strategice, precum şi mai multă eficienţă în utilizarea fondurilor", a declarat Mihnea Ioan MOTOC, reprezentantul permanent al României la UE.

Cele mai importante fonduri regionale

Fondul Social European (FSE) este unul dintre mecanismele de finanţare europene regionale prin care careUE a încercat reducerea diferenţelor economice şi sociale în interiorul şi între statele membre. Obiectivul Fondului Social European a fost acela de a promova ocuparea forţei de muncă şi a incluziunii sociale în toate regiunile Uniunii Europene. Pentru perioada 2007-2013, Uniunea Europeană angajat aproximativ 75 de miliarde de euro pentru FSE, aproape 8% din bugetul UE pentru cei şapte ani. Alte finanţări regionale sunt acordate prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul de coeziune şi au fost accesate de administraţiile sau cetăţenii UE prin intermediul regiunilor.

Câţi bani are de cheltuit  România

Pentru 2007-2013, UE a alocat României pentru dezvoltare regională:

1. Prin Fondul Social European 3.6 miliarde de euro, respectiv 19,2% din bugetul fondului
2. Prin Fondul European de Dezvoltare Regională 8.9 miliarde de euro
3. Prin Fondul de Coeziune finanţare pe proiecte în valoare totala de 6.5 miliarde de euro

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite