Monica Macovei: Avem nevoie de o definiție clară pentru frauda cu fondurile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European, reunit săptămâna aceasta la Strasbourg în sesiune plenară a adoptat prin vot raportul anual 2009 privind protecția intereselor financiare ale UE. Europarlamentarul Monica Macovei nu este satisfăcută de rezultate și spune că instituțiile UE trebuie să fie mai severe când vine vorba de frauda legată de fondurile europene.

Mai multe date despre cazurile europene de fraudă legată de fondurile europene, mai multă transparență în comunicarea beneficiarilor acestor și un sistem uniform de achiziții publice - iată pentru ce a militat astăzi în plenul parlamentului de la Strasbourg europarlamentarul Monica Macovei, membru al Partidului Popular European (PPE), cel mai mare și influent grup politic din Parlamentul European."Trebuie să eliminăm riscul de a nu detecta și pedepsi frauda," a spus aceasta.

Ilegalități, erori sau fraudă?

Macovei, care a întocmit mai multe rapoarte anti-corupție și a susținut diverse dezbateri anti-fraudă în Parlamentul European consideră că UE încă reușit să definească clar ce înseamnă frauda când vine vorba de fondurile europene și nu a făcut publice suficiente informații și cifre pentru a ajuta statele membre să detecteze cazurile. "Nu există o imagine clară a fraudei în raport cu fondurile europene, la nivelul statelor membre. De asemenea, nu trebuie să amestecăm "frauda" cu "iregularitățile" sau "erorile", pentru că există riscul să nu mai identificăm și pedepsim frauda," a spus Macovei.

Parlamentul European a adoptat astăzi prin vot raportul anual 2009 privind protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene - "Lupta impotriva fraudei". Schimbarea dorită de Macovei ar putea întârzia cel puțin un an, până la raportul de anul viitor al Comisiei. Acesta, susține Macovei, ar trebui să prevadă cifre exacte, bazate pe distincția dintre "erori", "ireguarități" și "fraudă".

Sistem uniform de achiziții publice

Domeniul cu cel mai mare risc de fraudă și corupție sunt achizițiile publice, susține Macovei: "Cerem Comisiei să aplice sisteme uniforme de achiziții, condiții clare de participare la achiziții publice, transparență în criterii și decizii."

Informații mai accesibile

Comisia ar trebui să publice pe o pagină de internet date cu privire la toți beneficiarii fondurilor UE, pe baza unor categorii standard de informații furnizate de statele membre, în cel puțin o limbă UE. "Altfel, ne vom pierde într-o mulțime de informații care nu vor oferi nici un tablou general, nici transparență." a mai spus Macovei.

Statele membre "păcălesc" fondurile UE

Instituțiile Europene, împreună cu Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF) investighează în fiecare sute de cazuri în care UE este păcălită de statele membre în legătură cu felul în care acestea au cheltuit fondurile europene. Doar OLAF a récupérât 113 milioane de euro din cazurile de fraudă descoperite în anul 2006.

În 2007, când România de abia intrase în Uniunea Europeană, aceasta a raportat, cu seriozitate și transparență, cele mai multe cazuri unde ar putea apărea fraude legate de fondurile europene, în încercarea de a preveni astfel de situații. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite