UPDATE Barroso către MRU: Rata de absorbţie a fondurilor europene în România este "dureros" de scăzută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
José Manuel Durão Barroso
José Manuel Durão Barroso

Preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso a declarat în această după amiază, după întâlnirea pe care a avut-o cu premierul României, Mihai Răzvan Ungureanu, că rata de abosrbţie a României pe fondurile structurale este "dureros" de scăzută şi a vorbit despre blocajele administrative ca principala piedică în accesarea fondurilor UE.  

Barroso a mai transmis un mesaj către Bucureşti în privinţa performanţelor slabe ale României în cheltuirea fondurilor UE, mai ales că în acest moment, presiunile pe scăderea bugetului pentru viitoare perioadă de programare - 2014-2020 sunt extrem de mari din partea statelor membre iar contributorii pricipali la bugetul UE vor să dea tot mai puţini bani la viitorul buget. 

"Ne-am uitat la ajutorul practic pe care Uniunea Europeană îl acordă investiţiilor din România. Fondurile structurale şi de coeziune reprezintă sunt o parte esenţială pentru creşterea economică a ţării. Aşa cum primul ministru român a spus cu o zi în urmă, absorbţia completă a fondurilor disponibile pentru România ar putea creşte PIB-ul naţional cu până la 1,8 procente în fiecare an".

Actuala rată de absorbţie, de 7,4% este dureros de scăzută. În urma vizitei mele la Bucureşti, în noiembrie 2010, am stabilit un plan de acţiuni prioritare pentru a încerca să îmbunătăţim această rată cât mai repede posibil. Este binevenit angajamentul pe care premierul Ungureanu îl arată pentru a se concentra pe acest subiect. Aceasta este întradevăr o prioritate, nu doar pentru România ci şi pentru Comisia Europeană.

Apreciem că una din probleme cheie este legată de blocajele administrative în special în domeniul achiziţiilor publice şi în cel al verificării cheltuielilor. Comisia este de asemenea pregătită să privească favorabil cererea României legată de perioada de eligibilitate pentru o creştere cu 10% a fondurilor structurale câtă vreme ele vor fi ultilizate pentru a promova creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Premierul României mi-a promis că va trimite foarte curând programele concrete, ceea ce este desigur foarte important pentru decizia noastră finală.

Comentariile preşedintelui Barroso vin în contextul în care, în mai puţin de un an, cu cea mai mică rată de absorbţie din UE, România a fost sancţionată de două ori de Comisia Europeană cu întreruperea decontărilor pe două din cele mai importante programe: POR (în a doua jumătate a lui 2011) şi POSDRU (în prezent)

Ungureanu despre MCV cu care Olanda ne blochează pe Schengen

O altă temă cheie a vizitei premierului Ungureanu la Bruxelles a fost legată de monitorizarea pe justiţie. "Am avut un schimb de vederi privind aspectele tehnice în perspectiva următoarei evaluări privind MCV, pe care Comisia Europeană o va realiza în vara acestui an", a spus Ungureanu.

"Am reiterat angajamentul acestui guvern de a continua reformele în justitie şi lupta împotriva corupţiei", a mai spus şeful Executivului de la Bucureşti care a precizat că în vara acestui an România ar putea oferi "argumentele tehnice necesare pentru a regândi acest instrument de monitorizare "pe cu totul alte coordonate".

Barroso despre MCV: E prematur să vorbim de terminarea MCV

"E prematur să vorbim despre înlocuirea sau terminarea MCV. Reformele sistemului judiciar trebuie să fie sustenabile şi ireversibile. Nu avem nevoie doar de angajamentul Guvernului, ci şi de cel al Parlamentului şi al sistemului judiciar", a precizat preşedintele Comisiei Europene.

Încetarea evaluării României sub Mecanismului pentru Cooperare şi Verificare (MCV) a fost o idée lansată săptămâna trecută de ministrul de externe, Cristian Diaconescu, după o vizită la Comisia Europeană. Astăzi, premierul Mihai Răzvan Ungureanu nu a mai fost atât de tranşant, astfel că şi-a exprimat doar "speranţa unui raport eminamente pozitiv", în vara acestui an.

"Ştim foarte bine, de fapt, ce avem de făcut, în coordonatele MCV-ului, pentru că este o optică naţională, dar, în acelaşi timp, o prioritate de guvernare, este elementul principal, motorul principal al reformei în sistemul juridic. Dorim - şi sper ca aceasta să se întâmple - ca raportul din vară să fie unul eminamente pozitiv. Este şi un angajament, este şi o chestiune de guvernanţă consistentă şi adaptată intereselor noastre naţionale", a spus Ungureanu după întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Şeful Executivului de la Bucureşti, Mihai Răzvan Ungureanu, aflat în vizită la Bruxelles, a cerut preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, cu care s-a întâlnit în jurul prânzului, organizarea unui Consiliu extraordinar pe tema Schengen, după care a vorbit cu preşedintele Comisiei Europe, Jose Barroso, despre oportunitatea menţinerii Mecanismului de Cooperare şi Verificare prin care justiţia din România se află sub monitorizare de la aderarea sa la UE, despre aderarea României la Schengen, despre rata scăzută de absorbţie pe fonduri europene şi modul în care Bruxelles-ul mai poate ajuta Bucureştiul şi despre modalităţile de creştere economică. 

Ungureanu se află în prima sa vizită la Bruxelles în calitate de premier al României.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite