Metoda lui Corlăţean de a scăpa România de monitorizarea pe justiţie: Bruxelles-ul va pune un fel de MCV la toată UE. De ce să avem noi două?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean

"UE va aplica de anul viitor un mecanism general de luptă anticorupţie astfel că nu e înţelept ca pentru România să existe şi actualul mecanism de monitorizare pe justiţie", a declarat luni după amiază, la Bruxelles, noul ministru al justiţie, Titus Corlăţean după ce a avut o întâlnire cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, responsabil cu Mecanismul pentru Cooperare şi Verificare (MCV) aplicat României şi B

„Anul viitor va fi o primă raportare şi implementare a unui instrument general de luptă anticorupţie la nivelul UE, aplicat de fiecare stat membru în parte. Aplicarea a două mecanimse similare pe fond, dar diferite pentru un stat membru cum este România nu cred că este o chestiune înţeleaptă", a precizat Corlăţean. El a mai precizat că a discutat cu experţii UE despre „o formă mai bine definită, redefinită" pe MCV pentru că, susţine ministrul justiţiei "obiectivele nu nu mai pot fi aceleaşi timp de cinci ani de zile. România a progresat", a spus Corlăţean.

El a mai spus că a cerut ca raportul din vara acestui an să fie unul obiectiv şi să ia în considerare şi să confirme „progresele obiective" ale sistemului judiciar românesc.

Corlăţean a mai precizat că eforturile viitoare trebuie să cont de faptul că obiectivele pe care România le are de îndeplinit nu mai pot fi aceleaşi timp de cinci ani de zile.

Corlăţean s-a întâlnit astăzi cu Viviane Reding, vice-preşedinte al Comisiei Europene, Comisar european pentru justiţie, drepturi fundamentale si cetăţenie, cu Catherine Day, secretar General al Comisiei Europene şi cu Stefano Manservisi, director general DG Afaceri Interne.

Autorităţile de la Bruxelles au aflat şi pe 8 martie priorităţile pe justiţie ale Guvernului MRU al României, atunci când ministrul de externe în cabinetului Ungureanu, Cristian Diaconescu, a fost şi el la Catherine Day. A ieşit avansând speranţa "încetării MCV" nuanţată cu varianta înlocuirii acestui mecanism „cu o altă formulă".

Încetarea MCV? Prematur să vorbim despre asta! Barroso, martie 2012

Speranţele încetării monitorizării pe justiţie au fost mai temperate după ce fostul premier Mihai Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit cu şeful Executivul de la Bruxelles. Comisia Europeană intenţionează, întradevăr, să facă, odată cu raportul din această vară o evaluare totată a mecanismului şi, implicit, a progreselor făcute de România şi Bulgaria de la aderarea la UE. Este însă prematur să vorbim despre încheierea MCV, a anunţat şeful Comisiei Europene.

"E prematur să vorbim despre înlocuirea sau terminarea MCV. Reformele sistemului judiciar trebuie să fie sustenabile şi ireversibile. Nu avem nevoie doar de angajamentul Guvernului, ci şi de cel al Parlamentului şi al sistemului judiciar", a precizat preşedintele Comisiei Europene.

Prietenia social democrată din PE, destul de rezervată pe MCV

Nici măcar curtoazia şi "prietenia" social democrată a lui Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, cu Victor Ponta şi "deplina încredere" pentru "Titus" exprimată de social democratul german când l-a primit pe noul premier al României la Bruxelles nu au putut însă să anticipeze un raport mai bun pe justiţie în vara acestui an şi cu atât mai puţin încetarea MCV.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite