Liderul PPE îşi acuză de “populism” guvernele Olandei şi Finlandei, din cauza atitudinii faţă de România şi Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele grupului PPE , Joseph  Daul (mijloc)
Preşedintele grupului PPE , Joseph Daul (mijloc)

Liderul grupului PPE din Parlamentul European Joseph Daul (UMP, Franţa) a denunţat astăzi, într-o declaraţie publică, "atitudinea populistă" a guvernelor Olandei şi Finlandei, care refuză acceptarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen. Premierul Finlandei este chiar membru al PPE.

"Chiar dacă România şi Bulgaria îndeplinesc toate cerinţele pentru aderarea la spaţiul Schengen, unele state abuzeaza de regula unanimităţii, spre consolidarea continuă a derivei interguvernamentale a Europei.

Doar respectarea normelor şi metodelor comunitare va permite ţărilor noastre să iasa din actuala criză. Aştept din partea Comisiei Europene să-şi exercite toata autoritatea pentru a remedia această situaţie, precum şi din partea preşedinţiei poloneze sa-şi folosească toată influenţa politică pentru a-si convinge partenerii să revină la o atitudine loială. Poporul român şi cel bulgar au făcut eforturi semnificative pentru a se conforma normelor comune, nu există nicio îndoială că se doreşte impunerea unor reguli noi, întârziindu-se nejustificat aderarea binemeritată", a declarat liderul PPE.

Parlamentul European a votat, în iunie, cu o majoritate largă, raportul tehnic care recomanda aderarea la Spaţiul Schengen a României şi Bulgariei.

Decizia, care urmează a se lua astăzi în cadrul Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne, are nevoie de unanimitatea statelor membre, dar Olanda şi Finlanda au declarat că se opun. Premierii guvernelor de la Helsinki şi Haga fac parte din aceaşi familie politică cu Joseph Daul.

Prim-ministrul finlandez Jyrki Tapani Katainen a fost chiar vicepreşedinte al Partidului Popular European şi face parte din Partidul Coaliţiei Naţionale ( KOK), membru PPE. Primul ministru olandez, Mark Rutte, face parte din Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD), care în parlamentul European face parte din grupul ALDE, fiind coleg cu PNL. În coaliţia guvernamentală de la Haga se mai află şi Partidul Creştin-Democrat (CDA), membru al PPE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite