Liberalii europeni despre summitul Merkel-Sarkozy: „Când vor realiza liderii europeni că se menţin în aceeaşi greşeală?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii europeni se declară dezamăgiţi de rezultatele summitului Sarkozy-Merkel de marţi. Într-un mesaj postat pe pagina de internet a grulului liberal din Parlamentul European (ALDE), Guy Verhofstadt, liderul acestui grup, cere paşi mai hotărâţi pentru o Uniune Federală. Verhofstadt este unul dintre cei mai puternici susţinători ai emiterii de euroobligaţiuni pentru finanţarea datoriilor statelor membre ale zonei euro confruntate

„Deşi salut declaraţia comună privind guvernanţa economică în zona euro, nu văd cu adevărat ce poate oferi un Consiliu al şefilor de state şi
de guverne, reunit la fiecare şase luni. Aceasta este înseamnă de şase
ori mai puţin decât întâlnirile din cadrul Eurogrupului. Este nevoie, în schimb, de un guvern cu responsabilităţi economice reale, eficient şi care să poată reacţiona la toate provocările. Aceasta se poate întâmpla doar prin crearea a anului în cabinet în interiorul Comisiei. Comisia Europeană trebuie să fi regândită pentru a include o un grup e comisari responsabili de zona euro şi condus în mod curent de Comisarul pentru afaceri economice. Mai mult, el ar putea conduce chiar Eurogrupul.


Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german, Angela Merkel, au anunţat marţi, după o întâlnire la Paris că vor "un adevărat guvern economic european" - o suprastructură care să fie format din şefii de stat şi de guvern din statele Eurozonei. De asemenea, ei s-au pronunţat pentru introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare, pentru controlul strict al deficitelor şi pentru măsuri de armonizare fiscal. Cei doi lideri au respins, cel puţin pentru moment, ideea lansării de euroobligaţiuni, pentru stingerea datoriilor ţărilor din zona euro aflate în situaţii dificile.

Un guvern economic trebuie de asemenea să dispună de instrumente aflate care în prezent îi lipsesc. Aceasta înseamnă punerea în comun a datoriei prin emisiuni de euroobligaţiuni şi reguli stricte privind deficitele publice. Acete instrumente trebuie să fie independente de statele membre.

În cele din urmă, guvernanţa economică înseamnă că trebuie să existe un plan comun de convergenţă economică pentru toate statele membre din zona euro, care să stabilească obiective obligatorii, prin politica biciului şi zăhărelului. Simplele obiective enunţate în cadrul Pactiuul Euro Plus sunt deja insuficiente, dovedită eşecul aşa-numitei strategie de la Lisabona.

Acţiunea este urgent necesară. Deja pieţele au reacţionat negativ
la declaraţiile domanei Merkel şi ale domnului Sarkozy. BCE nu poate
cumpăra tot timpul obligatiuni pentru ţările din zona euro aflate în dificultate. Când vor realiza liderii europenică se menţin în aceeaşi greşeală de a face prea puţin prea târziu? Moneda euro va fi salvată printr-o serie depaşi înainte spre o Uniune Federală", scrie Guy Verhovstadt pe pagina de internet a grupului ALDE.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite