Leonard Orban, neacceptat la Curtea Europeană de Conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonard Orban
Leonard Orban

Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European a dat aviz negativ, la două voturi diferenţă, 12 „pentru“ şi 14 „contra“, candidaturii ministrului român pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, pentru un post la Curtea Europeană de Conturi de la Luxemburg.

Două probleme au ridicat eurodeputaţii: cum poate un fost comisar (pentru Multilingvism, cum a fost Orban) să fie imparţial la Curtea de Conturi, care verifică inclusiv cheltuielile Comisiei Europene, şi cum va putea să fie imparţial la rapoartele legate de fondurile UE ca fost ministru resposnabil cu acest portofoliu într-o ţară cu probleme la acest capitol. 

 „Este pentru prima oară în istorie când un ex-comisar este prezentat pentru a fi membru al Curţii de Conturi. Cum gestionaţi această situaţie, pentru că va trebui să realizaţi auditul Comisiei pe viitor?", a întrebat raportoarea Ines Ayala Sender, socialistă. După care a continuat: „Curtea va face şi auditul pe fonduri şi ştiţi foarte bine că, în ultimele luni, au existat suspiciuni în legătură cu cheltuirea fondurilor europene în ţara dvs.". Orban a spus că va solicita preşedintelui Curţii de Conturi să îi încredinţeze portofolii care să nu se suprapună pe responsabilităţile sale din trecut. El a fost foarte deschis şi direct şi nu a ascuns niciuna din problemele pe care România le are pe absorbţia fondurilor europene.

A explicat ce a încercat să facă, cât i-a ieşit, cât mai este de făcut într-o ţară cu o slabă capacitate administrativă. Explicaţiile sale nu au convins însă majoritatea.

Parlamentul European are rol consultativ în avizarea candidaţilor pentru Curtea Europeană de Conturi. Întrebat într-un chestionar al Comisiei PE, Orban a precizat însă că se va retrage dacă nu obţine aviz favorabil.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite