Leonard Orban: „Există un interes scăzut în clasa politică pentru afacerile europene, mi-e greu să-l explic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, s-a pronunţat luni în favoarea unei noi legi care să reglementeze sistemul naţional de coordonare a afacerilor europene.

Vorbind în cadrul dezbaterii "Starea afacerilor europene în România, la 5 ani de la aderare", organizată la Bruxelles de Clubul România-UE, Leonard Orban a afirmat că noua lege ar trebui să fie în concordanţă cu prevederile Tratatului Lisabona, care conferă parlamentelor o putere sporită în procesul decizional.

„Practic, referirile din hotărârea de guvern care gestionează acum decizia internă vorbesc prea puţin despre raporturile Guvern-Parlament. Cu toate acestea, se vede o imbunătăţire a eforturilor Parlamentului de a se implica în proces", a afirmat consilierul prezidenţial, fost comisar european.


Precizând că vorbeşte în nume personal, consilierul prezidenţial a deplâns interesul scăzut manifestat în România faţă de problematica europeană.
„Există un interes scăzut pe toate nivelurile societăţii româneşti, începând cu clasa politică. Mi-e greu să-l explic. Am parcurs în ultimele luni un proces de modificare a regulilor jocului, în primul rând în ceea ce priveşte guvernanţa economică. Am rămas uimit văzând că subiectul aproape nu a existat la noi. Au fost foarte puţine dezbateri, iar influenţa acestor schimbări este atât de mare încât modifică regulile jocului pentru toate statele membre. Marja decidenţilor pe deciziile macroeconomice este îngustată drastic, nu numai pentru ţările sub programe de asistenţă", a afirmat Leonard Orban.

El a precizat că există şi succese, cum ar fi promovarea Strategiei Dunării, dar a atras atenţia că România trebuie să iasă cât mai curând de sub Mecanismul de Cooperare şi Verificare ( monitorizarea pe justiţie).


„Este obligatoriu să scăpăm de balastul care ne face să fim trataţi ca un stat de mâna a doua, dar esenţial este ce facem la noi acasă. Pe zona afacerilor europene este nevoie de consens", a spus Orban.


Sistemul naţional de coordonare a afacerilor europene şi mecanismul de formare a poziţiei naţionale a României pentru negocierile de la Bruxelles sunt stabilite de Hotărârea de Guvern nr. 115/2008.


Rolul principal în acest domeniu revine Ministerului Afacerilor Externe şi Departamentului de Afaceri Europene, iar convergenţa deciziilor este asigurată în cadrul Comitetului de Coordonare pentru Afaceri Europene, condus de şeful guvernului. În acest proces, Parlamentul este doar informat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite