Wauquiez: României îi trebuie o foaie de parcurs pentru Schengen/ Băsescu: nu ne trebuie nicio foaie, avem tratat de aderare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Traian Băsescu a declarat vineri, la Bruxelles, că România nu mai are nevoie de "nicio foaie de parcurs" pentru intrarea în Schengen aşa cum a propus, la începutul săptămânii, ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez - unul dintre cei mai vocali critici ai aderării celor două ţări estice.

Încrederea statelor membre Schengen în cele două aspirante nu este încă deplină, ceea ce face ca aderarea să nu se poată produce într-un viitor apropiat, a mai spus oficialul francez, citat de RFI.

"Cunoaşteţi poziţia Franţei, a Germaniei şi a Finlandei, la care cred că în curând vor adera şi alte state, anume : bineînţeles că există aspiraţia de a se integra în Spaţiul Schengen, dar există şi dorinţa noastră de a menţine stabilitatea construcţiei. Nu putem să ne mulţumim, întrucât casa e solidă şi lacătul merge. Ce ne trebuie de manieră generală este să ne regăsim într-un climat de încredere", a spus demnitarul francez.

image

Franţa propune o foaie de parcurs

El a mai spus însă că există apreciere pentru eforturile făcute de guvernele celor două ţări atât împotriva corupţiei cât şi pentru a securiza frontierele, dar că încă este vorba despre o lipsă de credibilitate şi încredere în privinţa celor două ţări.

"Propunerea noastră este de a avea o foaie de parcurs, care să ne permită să identificăm împreună punctele dificile şi în acest fel să fim constructivi. Scopul nu este în nici un caz să ne oprim la declaraţii de-o parte fără nici un interes, ci să lucrăm împreună, tehnic şi constructiv. Aceasta ne-ar permite să subliniem progresele care au fost făcute în mod incontestabil şi de România şi de Bulgaria şi în acelaşi timp, toată lumea să vadă la ce nivel de încredere şi de credibilitate dorim să ajungem", conchide ministrul francez, citat de RFI.

România are şapte rapoarte bune. Nu negociem!

România nu va negocia aşa ceva. Ce să facem cu foaie de parcurs. Avem tratat de aderare. Nu avem ce discuta despre încălcarea Tratatului de aderare a României la spatiul Schengen care este aquis comunitar şi pentru toate celalte 26 state.

Băsescu a mai spus că au existat intenţii pentru organizarea unor discuţii diplomatice cu „anumite" state dar pe care nu le-a luat în considerare.

„Schengenul este acoperit cu rapoarte. Am fost invitaţi să facem o întâlnire cu trei state, cu România, cu Bulgaria. Nu avem ce căuta la aceste întâlniri. Ni s-a propus să facem nu ştiu ce „road map". Nu avem ce căuta. Avem şapte rapoarte bune. Mai bune decât a multor state care sunt membre Schengen.", a mai spus Băsescu. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite