VIDEO Barosso, după întâlnirea cu Ponta: România riscă să piardă mulți bani care ar fi putut schimba în bine viețile românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ponta şi Barroso s-au întâlnit la Bruxelles pe 28 iunie
Ponta şi Barroso s-au întâlnit la Bruxelles pe 28 iunie

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit astăzi la Bruxelles, în jurul orei 17 (ora României) cu preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso, după care a avut programată o întrevedere cu premierul Regatului Belgiei Elio di Rupo.

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit astăzi, la Bruxelles, cu președintele Comisiei Europene, Jose Barroso, iar ulterior oficialul român a avut programată o întâlnire cu premierul belgian, Elio di Rupo.

"Președintele Barosso a subliniat faptul că toate forțele politice din România, atât din opoziție cât și cele de la putere, trebuie să acționeze cu responsabilitate și reținere și să își fixeze ca obiectiv nevoia urgentă de a reinstaura stabilitatea politică și instituțională", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

În timpul discuțiilor cu premierul Ponta, președintele Barroso "și-a exprimat aceleași preocupări" pe care le-a expus și în cadrul întâlnirii cu președintele Băsescu, de vinerea trecută, insistând pe "necesitatea ca România să elimine toate îndoielile privind angajamentul său de a respecta statul de drept, independența sistemului de justiție și respectarea deciziilor constituționale".

Barosso cere guvernului român să "ia măsuri urgente" pentru a accesa mai mulți bani europeni

Jose Barosso a discutat cu Victor Ponta pe tema absorției fondurilor europene de către România."În ciuda faptului că în ultimii ani s-au făcut eforturi majore, capacitatea de absorție a fondurilor UE de către România rămâne extrem de scăzută iar România riscă să piardă foarte mulți bani proveniți din fondurile europene care ar fi putut avea un impact benefic major asupra vieții cetățenilor români și a afacerilor din această țară", i-a transmis președintele Barosso lui Victor Ponta. Oficialul european a îndemnat guvernul de la București "să ia de urgență măsurile necesare" pentru a îmbunătăți capacitatea administrativă de absorție a acestor fonduri.



Preşedintele Parlamentului European (PE) Martin Schulz are programată pe toată durata zilei întâlniri cu lideri politici de la Bratislava astfel că şeful Executivului de la Bucureşti nu are astăzi alte discuţii politice. Ponta a avut la fiecare vizită la Bruxelles întâlniri cu socialiştii din PE.

Traian Băsescu a avut vineri întâlniri cu şeful Executivului de la Bruxelles, cu vicepreşedintele Comisiei Europene Viviane Reding, responsabil pentru justiţie şi cu preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy.

Două teme cheie au fost lăsate de şeful statului în grija premierului şi este de aşteptat ca ele să domine agenda discuţiilor de astăzi cu preşedintele Comisiei Europene: stadiul angajamentelor Guvernului României referitoare la statul de drept şi asigurarea independenţei justiţiei precum şi alte detalii ce vor fi cuprinse în următorul raport MCV pentru România şi detalii legate de fondurile europene - actuala perioadă de programare cu un blocaj fără precedent şi viitoare perioadă (2014-2020) cu alocările din viitorul buget.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite