Barroso: Grecii sunt în faţa unei decizii istorice. Să spună dacă mai vor în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso a transmis miercuri Greciei, pe fondul prelungirii crizei politice si deciziei Atenei de a organiza alegeri anticipate peste o luna, că poporul elen va trebui să ia, în cunoştinţă de cauză, o decizie istorică legată de viitorul ţării.

Dupa ce a enumerat toate eforturile UE şi solidaritatea celor 16 reprezentanţi ai zonei euro cu Grecia, Barroso a avertizat: „poporul grec trebuie să spună dacă vrea să rămână alături de UE" adăugând că grecii trebuie să fie constienţi ca mai sunt alte 16 democraţii în Eurozonă

„Grecia a hotărât să organizeze alegeri anticipate. Preşedintele elen a făcut toate eforturile pentru formarea unui nou Guvern. Recunosc eforturile şi angajamentul său pentru viitorul Greciei", a spus Barroso dupa reuniunea Colegiului Comisarilor de astăzi şi înainte de plecarea spre SUA unde va avea loc reuniunea G8.

El a reamintit că dorinţa Bruxelles-ului este ca Grecia să rămână în zona euro.

„Grecia face parte din familia noastră, e un stat membru foarte important al UE. Dorim ca Grecia să rămână în familia noastra şi a zonei euro. Comisia Europeana a facut toate eforturile pentru acest obiectiv. Hotărârea de a ramâne în zona euro trebuie să fie a Greciei. Suntem conştienti că situaţia actuală este foarte solicitantă şi că poporul grec a facut multe sacrificii", a spus Barroso.

Şeful Executivului european a avertizat însă că programul UE pentru Grecia „este cea mai puţin dificilă dintre opţiuni" şi că nu există altă variantă „mai puţin dureroasă" decât programul de reforme şi ajustări asumat de Atena.

Grecia va organiza noi alegeri legislative anticipate pe 17 iunie astfel că cetatenii săi sunt rechemati la urne după eşecul negocierilor dintre liderii principalelor partide asupra formarii unui Guvern de coaliţie, în urma alegerilor din data de 6 mai.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite