Johannes Hahn: "România a recuperat în materie de absorbţie a fondurilor europene"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru politică regională a explicat pentru Adevărul Europa cum statele membre mai noi au trecut întărite prin criză. România se bucură de sprijinul experţilor UE şi va accesa o mare parte din fondurile negociate, crede Johannes Hahn.

Matei Dobrovie: Un europarlamentar român a propus o implicarea directă a Comisiei Europene în cazul ţărilor cu rate scăzute de absorbţie a fondurilor europene. Ce ar putea CE să facă?

Johannes Hahn: Există suveranitatea naţională pe care nu o poţi zgâlţâi. Noi nu vrem să facem asta, ci să ajutăm statele membre să-şi dezolte adecvat capacităţile în materie de administraţie şi birocraţie pentru a utiliza fondurile structurale. Sprijinim România, cât şi ţările membre mai noi şi mai vechi.

Matei Dobrovie: Despre ce fel de sprijin este vorba în cazul României?

Johannes Hahn: Noi le punem la dispoziţie experţi de la Banca Mondială şi de la BEI pentru a pune pe picioare proiecte şi pentru a face training-uri pentru cei care lucrează în acest domeniu în România. Totuşi până la urmă ce contează este implementarea, realizarea concretă a proiectelor, nu sunt suficiente acordurile.

Matei Dobrovie: Ce riscuri vedeţi pentru România dacă nivelul de absorbţie rămâne atât de scăzut?

Johannes Hahn: România a recuperat în ultimile luni şi sunt încrezător în faptul că va fi posibil să acceseze o mare parte din banii negociaţi.

Matei Dobrovie: Ce mesaj transmiteţi noilor state în legătură cu politica regională în contextul în care statele mari, confruntate cu austeritatea, vor să-şi reducă contribuţiile la UE, în timp ce cele mici se luptă pentru a păstra fondurile de care beneficiază?

Johannes Hahn: Multe dintre noile state membre ale UE s-au descurcat bine în criză, în timp ce cele mai afectate au fost vechile state membre. Conştiinţa de sine a noilor state membre ale Uniunii că au puterea de a se afirma economic este mai mare decât a celor vechi. Vreau să transmit mediului privat din aceste ţări mesajul de a folosi ocazia şi mijloacele oferite de Uniunea Europeană pentru a investi în noi tehnologii, în forţa de muncă. Astfel aceste economii vor deveni mai puternice şi vor întări şi competitivitatea economică şi puterea Europei la nivel global.

Cât priveşte conflictul dintre ţările mici şi ţările mari pe fonduri, aceste dispute există întotdeauna când se face bugetul între plătitori neţi şi ţările destinatare. Sunt şi dezbateri naţionale pe aceste teme a contribuţiilor financiare la UE, dar este până la urmă un proiect european, bazat pe solidaritate. El urmăreşte îmbunătăţirea nivelului de trai al tuturor cetăţenilor europeni, aşa că sunt convins că n-o să ne blocăm în astfel de dispute. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite